Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

UCM
Tamošnji Hrvati, kojih prema nekim podacima ima oko pola milijuna, žele imati svog predstavnika u Hrvatskom saboru

U Čileu najveći godišnji skup hrvatske dijaspore

 

Čile

 

PRESS

 

 

 

U Čileu se održava dosad najveći godišnji skup hrvatske dijaspore Južne Amerike. Sudjeluju izaslanici hrvatskih udruga iz sedam država te službeni predstavnici Republike Hrvatske.

 

Ideja za približavanjem i okupljanjem hrvatskih zajednica i njihovih potomaka raspršenih po Čileu, Boliviji, Ekvadoru i Peruu potekla je krajem veljače 2015. godine inicijativom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Santiago de Chileu i hrvatske zajednice i njihovi predstavnici prihvatili su je s entuzijazmom.

...

Zahvaljujući zajedničkom naporu ostvarila su se dva godišnja susreta – u Limi (Peru) i Santa Cruz de la Sierri (Bolivija) gdje su se priključile druge zajednice iz Argentine, Kolumbije i Paragvaja.  

Najveće ovogodišnje okupljanje hrvatske dijaspore počelo je sinoć koktelom dobrodošlice na kojem su govorile su hrvatska veleposlanica u Čileu Nives Malenica i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Zdravka Bušić. Zdravka Bušić je istaknula kako može slobodno reći da hrvatski lobi instinktivno postoji u Čileu pa i na cijelom kontinentu, a da njihovi članovi nisu toga niti svjesni. Zato ga treba probuditi i učiniti učinkovitim i aktivnim.

Nakon službenog otvorenja publiku su zabavljale hrvatske folklorne skupine.

Službeni dio skupa počinje danas plenarnom sjednicom nakon koje će se po stručnim skupinama razgovarati o modelima ulaganja u Hrvatsku, poboljšanju trgovinskih odnosa ovdašnje dijaspore s matičnom državom, očuvanja hrvatskog identiteta kao i osnivanju virtualnog muzeja hrvatske dijaspore u Južnoj Americi. 

Tamošnji Hrvati, kojih prema nekim podacima ima oko pola milijuna, žele imati svog predstavnika u Hrvatskom saboru i podupiru prijedlog o glasovanju elektroničkim putem.

 

PRESS - UCM

 

 Foto: 1. Izvor

 

Priredio: UCM

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 169 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Strah od ilegalnih migranata je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja