Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

UCM
"Republika Hrvatska još je jednom pokazala da je tu za Hrvate BiH kad je to najpotrebnije"

Zlatni grb Općine Ljubuški MORH-u za angažman u PP sezoni

 

Ljubuški

 

PRESS

 

 

Općina Ljubuški dodijelila je Zlatni grb za 2017. godinu Ministarstvu obrane RH kao znak zahvalnosti za angažman u protekloj protupožarnoj sezoni, a priznanje je na prigodnoj svečanosti održanoj u ponedjeljak, 12. veljače 2018. godine, u ime ministra obrane Damira Krstičevića primio njegov posebni savjetnik Božo Kožul.

 

Odluku o dodjeli tog javnog priznanja donijelo je Općinsko vijeće Ljubuški, a uručenje je upriličeno na svečanoj sjednici u sklopu obilježavanja Dana Općine Ljubuški.

...

"Republika Hrvatska još je jednom pokazala da je tu za Hrvate BiH kad je to najpotrebnije", stoji u obrazloženju Odluke, u kojem je opisano kako je došlo do angažmana protupožarnih zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na području Općine Ljubuški u ljeto 2017. godine:

"Početkom kolovoza prošle godine višednevna vatrena stihija prijetila je većem broju kuća u Općini Ljubuški.(…) Situaciju su mogli "izvući" samo kanaderi. Lokalne vlasti s ciljem sprječavanja katastrofe uputile su zahtjev za pomoć kanadera u gašenju požara koji prijeti stanovništvu Ministarstvu obrane RH. Za samo tri sata od upućenog zahtjeva kanaderi su nadlijetali  nebo nad Ljubuškim i kroz sat vremena ugasili požar koji je zahvatio više hektara guste borove šume."

 

U obrazloženju je istaknuto kako su na odobrenju angažmana kanadera općinske vlasti Ljubuškog posebno zahvalne potpredsjedniku Vlade RH i ministru obrane Damiru Krstičeviću, koji je imao ključnu ulogu u brzini intervencije, a čime je spriječena golema materijalna šteta s nesagledivim posljedicama.

 

U ime ministra Krstičevića na priznanju je zahvalio njegov savjetnik Božo Kožul.

Podsjetio je kako je prošla godina u Hrvatskoj bila iznimno teška zbog rekordnog broja katastrofalnih požara i poplava te da su tijekom kolovoza protupožarne zrakoplovne eskadrile bile svakodnevno angažirane. U tim okolnostima dogodio se i veliki požar u Općini Ljubuški, koji je unatoč nadljudskim naporima vatrogasaca zaprijetio kućama, imovini i ljudskim životima.

"Prije nekoliko dana u Zagrebu Hrvatska vojska dobila je nagradu Ponos Hrvatske, danas u Ljubuškom Ministarstvo obrane RH prima ovu zaista vrijednu nagradu - Zlatni grb općine Ljubuški. Ove nagrade su tim vrjednije što dolaze od ljudi koji ih daju od srca jer su osjetili potrebu uzvratiti hrvatskim vojnicima koji su i sami svoju zadaću obavili srcem", rekao je u prigodnom obraćanju Božo Kožul, zaključivši: "Sve ovo nismo činili očekujući nagradu - to smo činili jer je to naša dužnost i obaveza. Pomoć hrvatskom narodu i civilnim institucijama jedna je od naših temeljnih zadaća. Ipak, veseli nas kad se hrabrost i nesebičnost prepozna i biva nagrađena. To nam je dodatni poticaj da i ubuduće budemo spremni odgovoriti na sve izazove koji se pred nas postave."

 

Pomoć je upućena na zahtjev Ministarstva vanjskih poslova BiH i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, a na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH te uz prethodnu suglasnost Predsjednice Republike donesena je Odluka Vlade RH o uporabi OSRH u svrhu pružanja humanitarne pomoći BiH radi gašenja požara. Na požarište u Ljubuški upućeni su pripadnici Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OSRH iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a s dva protupožarna zrakoplova kanadera CL-415.

 

Uz prošlogodišnji angažman, Republika Hrvatska je do sada u Bosni i Hercegovini pružala pomoć u gašenjima požara u pet navrata, i to kroz 2012. i 2013. godinu. 

 

 

 

PRESS - UCM

 

 

 Foto: MORH/ J. Kopi

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 225 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja