Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

UCM
"U ovom trenutku ne vidimo razloga da to učinimo"

HRVATSKA NEĆE POVLAČITI VELEPOSLANIKA IZ RUSIJE

 

Moskva

 

PRESS

 

 

 

Europska unija izrazila je solidarnost s Ujedinjenim Kraljevstvom i Hrvatska u ovom trenutku ne razmišlja o povlačenju svog veleposlanika iz Rusije, rekao je premijer Andrej Plenković u petak za televizijski dnevnik HRT-a komentirajući slučaj trovanja nervnim otrovom za što London optužuje Rusiju. 

 

Ranije u petak u Bruxellesu gdje je sudjelovao na proljetnom zasjedanju Europskog vijeća, premijer je rekao da će Hrvatska u ponedjeljak razmotriti eventualne mjere protiv Moskve nakon što su se europski čelnici suglasili da je Rusija ‘vrlo vjerojatno’ odgovorna za napad nervnim otrovom u Velikoj Britaniji.

...

‘Već smo pokazali solidarnost noćas s Ujedinjenim Kraljevstvom’, to je ‘zajednički stav i poruka svih članica’, to je ‘signal jedinstva’, rekao je premijer u intervjuu za HRT.

 

U četvrtak navečer gotovo tri sata razgovaralo se o korištenju nervnog otrova na tlu jedne članice NATO-a, članice Europske unije i stalne članici Vijeća sigurnosti UN-a i sve članice EU-a bile su jedinstvene da se taj napad osudi i da se povuče na konzultacije veleposlanik EU u Moskvi, kazao je o prvom danu zasjedanja u Bruxellesu.

U ovom trenutku ne vidimo razloga (za Hrvatsku) da učinimo takav potez’, rekao je Plenković odgovarajući na pitanje razmišlja li vlada o povlačenju hrvatskog veleposlanika iz Moskve, barem na konzultacije.

Premijer je nadalje naglasio da je Velika Britanija ukinula ograničenja za hrvatske radnike i da je njegova vlada donijela u četvrtak recipročnu odluku te takva ograničenja postoje još samo za tri zemlje članice EU.

Potvrdio je da se nakon povratka iz Bruxellesa u petak čuo s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović i očekuje da će ona sudjelovati na sastanku državnog vrha u ponedjeljak.

‘S predsjednicom smo se čuli danas, dogovorili konzultacije, jer to je pitanje koje je i sigurnosno i političko i vanjskopolitičko, želimo usuglasiti stavove i što je bitno pokazati solidarnost prema našoj saveznici u NATO-u i EU, ali isto tako voditi računa o realnim vanjskopolitičkim odnosima koje imamo’, rekao je. 

 

Na opetovano pitanje je li bio upoznat s predsjedničinim pozivom predsjedniku Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatskoj premijer nije izravno odgovorio već je ponovio ranije izneseno stajalište da je to ‘nastavak njezinih razgovora s predsjednikom Putinom nakon što je posjetila Moskvu i Soči prije otprilike pet mjeseci’.

U javnosti se čuju mišljenja da Pantovčak i Banski dvori nemaju jedinstvenu vanjsku politiku, a na izravno pitanje je li ta politika usklađena, premijer je odgovorio ‘Mi razgovaramo redovito, svaki mjesec se sastajemo’ i ‘generalno gledajući nastojimo da sve poruke koje šaljemo budu u interesu RH, jačanju našeg vanjskopolitičkog položaja’. 

Plenković očekuje da će predsjednica sudjelovati i na sastanku Vijeća za obranu u šest sati u utorak na kojem će se razgovarati o kupnji borbenih zrakoplova.

Premijer je nadalje rekao da je na proljetnom zasjedanju Europskog vijeća bilo riječi o puno gospodarskih tema vezanih za jedinstveno tržište, za energetsku uniju, za digitalno tržište, a pozdravljena je odluka američke administracije da se Europska unija izuzme iz carina na čelik i aluminij.

‘Dobro je da je danas donesena odluka o iznimci koju je američka administracija dala za EU glede carina na čelik i aluminij, s te strane je riješen važan ekonomski potencijalan problem’, rekao je.

 

 

PRESS - UCM

 

 

 Foto: 1. Twitter

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: DPCM/Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 253 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com