Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

UCM
Očekuje se da će primjenom novog zakona pojeftiniti usluga taksija, a dozvole za taksiste i do 300 posto

Liberalizacija tržišta taksi usluga

 

Taxi

 

PRESS

 

 

 

Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o prijevozu u cestovnom prometu po hitnom postupku, kojim se uz ostalo omogućuje naručivanje i plaćanje taksi prijevoza putem elektroničke aplikacije.

 

Prema Vladinu prijedlogu, prijevoz bi se mogao naručiti i preko elektroničke aplikacije, ukinulo bi se ograničavanje broja taksi dozvola, a cijenu usluga prijevoznici bi određivali sami. 

...

Jedna od predviđenih novosti jest da prijevoznici biraju sredstvo koje će koristiti za naplaćivanje vožnje - taksimetar ili elektroničku aplikaciju.

Pritom, Uberu nije udovoljeno da se registrira kao poseban oblik prijevoza.

Vlada procjenjuje da će se liberalizacijom tržišta taksi usluga najmanje udvostručiti broj taksista kojih je sada oko 3.000, što je premalo za Hrvatsku kao turističku zemlju.

Očekuje se da će primjenom novog zakona pojeftiniti usluga taksija. Budući taksi vozači koji nemaju valjane licence morat će, prema prijedlogu, imati najmanje 21 godinu i imati dobar ugled, što uz ostalo znači da neće moći taksirati ako su bili pravomoćno kažnjavani odnosno ako su u zadnje dvije godine platili kazni u vrijednosti većoj od 25.000 kuna.

Budući pravilnik propisat će i starost taksi vozila, a postojeći taksisti sa svojim licencama mogu poslovati još pet godina. Uvodi se i nova početna kvalifikacija za vozača koja će biti samo za taksi. Budući taksisti polagat će teorijski ispit, a ukida se obveza trogodišnje stručne škole.  

Novost je i da će jedinice lokalne samouprave morati izdavati dozvole za obavljanje taksi usluge na svom području svim vlasnicima licence, a ne, kao dosad, samo onima sa svog područja. To primjerice znači da će netko iz kontinentalne Hrvatske moći legalno taksirati na obali. Cijena dozvole pritom neće smjeti biti veća od 10 posto mjesečne neto plaće na području jedinice lokalne samouprave koja dozvolu izdaje. Od ostalih novosti novog zakona, nevezanih uz usluge taksi prijevoza, proširuje se nacionalni registar cestovnih prijevoznika i sve se digitalizira, te se uvodi mikro prijevoz - javni prijevoz na poziv u slabo naseljenim mjestima. Stvaraju se i uvjeti za integrirani prijevoz putnika što znači da će zakon omogućiti da se putnik prilikom putovanja vozi jednom kartom raznim vrstama prijevoza.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da bi dozvole za taksiste primjenom novoga zakona mogle pojeftiniti čak 300 posto te kazao kako bi jedan od rezultata primjene trebalo biti pojačano zapošljavanje.

Novo zakonsko rješenje, po Butkovićevim riječima, donosi i potpunu reformu linijskoga županijskog prijevoza to jest osigurava minimum prijevozne ponude, što bi, kako je rekao, trebalo potaknuti pozitive demografske trendove. Bitno je da zakon stupi na snagu prije početka glavne turističke sezone i stoga Vlada predlaže hitnu parlamentarnu proceduru, rekao je Butković.

 
 

 

PRESS - UCM

 

 

 Foto: 1. 1. hrt.hr

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

Vezani naslovi

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 340 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja