Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

UCM

Predsjednica će se sastati s tamošnjim državnim vrhom i obići moliške Hrvate
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u posjetu Italiji
 
Kolinda
 
 

PRESS: Priopćenje

 

 

 

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u dvodnevnom je službenom posjetu Italiji, zemlji koju upravo potresa teška politička kriza. Sastat će se s tamošnjim državnim vrhom i obići moliške Hrvate.  

 

Predsjednica dolazi u Italiju na poziv talijanskog predsjednika Sergia Mattarelle koji je bio u službenom posjetu Hrvatskoj u travnju 2015.

...

Službeni posjet Italiji predsjednica će početi u Kvirinalskoj palači u Rimu, rezidenciji talijanskog predsjednika. S Mattarellom, koji je posljednjih tjedana imao pune ruke posla vezano za pregovore o sastavljanju nove talijanske vlade te je naposljetku i odbio potvrditi, razgovarat će i u četiri oka i u pratnji izaslanstava. 

Poslije će se sastati s predsjednicom Senata Marijom Elisabettom Alberti Casellati (Forza Italia), prvom ženom na toj dužnosti u talijanskoj povijesti, i predsjednikom Zastupničkog doma Robertom Ficom (Pet zvijezda).

Predsjednica će sutra posjetiti moliška mjesta Aquavivu, Collecroce/Kruč, Tavennu/Tavelu, San Felice/Filić, Montemitr/Mundimitar gdje će se, osim s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine, susresti i s gradonačelnicima te čelnicima cijele regije.

Moliški Hrvati pripadnici su hrvatskog naroda koji su oko 1500. godine naselili područje talijanske pokrajine Molise bježeći pred navalom Turaka. Smatra se da su izbjegli s područja između Cetine i Neretve. Specifičnost je moliških Hrvata ta što su do današnjih dana sačuvali arhaični moliški hrvatski dijalekt. Moliški Hrvati uglavnom žive u mjestima Kruču (Acquaviva Collecroce), Filiću (San Felice) i Mundimitru (Montemitra). 

U tim mjestima djeluje dječji vrtić te osnovna i srednja škola s nastavom na hrvatskom jeziku koju, prema obrazovnim programima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, vode nastavnici koje ta državna institucija na stručnom natječaju odabire i čiji rad financira.

U Rimu, Trstu i Udinama također djeluje hrvatska dopunska škola čiji se nastavnici financiraju iz hrvatskog državnog proračuna, a u Rimu i Milanu postoji organizirani tečaj hrvatskog jezika za odrasle o kojemu se brinu hrvatske udruge u tim gradovima.

Prema podacima talijanskog državnog statističkog zavoda (ISTAT), u moliškoj provinciji Campobasso 2001. živjelo je dvije tisuće Hrvata.
Talijanska Republika svojim ustavom jamči samo zaštitu jezičnih, ali ne i nacionalnih manjina, te posebnim pravilima uređuje pravni položaj pojedinih manjina u autonomnim pokrajinama.

Radi bolje zaštite hrvatske manjine u Italiji, odnosno talijanske manjine u Hrvatskoj, u Zagrebu je 1996. potpisan Sporazum između Hrvatske i Italije o zaštiti manjina. Italija je njime izričito priznala kao autohtonu hrvatsku manjinu u regiji Molise. Hrvatska zajednica u Italiji službeno je stoga locirana isključivo unutar regije Molise, unatoč brojčano znatnoj prisutnosti Hrvata u drugim dijelovima Italije. Prema raspoloživim podacima, više od 60.000 Hrvata naraštajima ondje živi, posebice u Furlaniji-Julijskoj krajini, Lombardiji i Markama, ali njima se ne priznaje status povijesne niti jezične manjine.

 
 

 

PRESS - UCM

 

 

 Foto: 1. scrshot HRT

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 293 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Svijet u 2050. obilježit će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja