Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

RATOVI

U VIHORU RATA
Razdoblje u kojem su vođe bosanskih Srba bili oteti svakoj kontroli
Napad na Žepu, Goražde i Srebrenicu (1.6.1995.)

Žepa, Goražde, Srebrenica

 

Piše: Tomislav Šulj

 

Unatoč potpisanim uvjetima primirja i  brojnim upozorenjima međunarodne zajednice da prekinu ratne akcije i  prestanu koristiti teško naoružanje, bosanski Srbi 1. lipnja 1995. počeli su opći napad na Goražde.

 

Tog dana teškim topništvom napali su i druge dvije zaštićene zone UN-a; Srebrenicu i Žepu. Bilo je to razdoblje u kojem su se vođe bosanskih Srba potpuno oteli kontroli Beograda i otvoreno prkosili svjetskim silama koje su pak bezuspješno pokušavale zaustaviti ratna djelovanja u BiH.

...

Ne samo što su krajem svibnja, kao protumjeru zbog zračnih napada, zatočili velik broj pripadnika UN-a, posebno Francuza, već su preko Radovana Karadžića upozorili kako „bi svaka oružana akcija poduzeta za oslobađanje talaca bila katastrofalna pogreška koja bi mogla dovesti do pokolja“.

Zbog nanesene sramote i slika vojnika privezanih za stupove, francuski predsjednik Jacques Chirac optužio je francuske vojne zapovjednike u BiH za kukavištvo, dočim je glavni zapovjednik francuskih oružanih snaga, admiral Jacques Lanxade Karadžićevo ponašanje usporedio s ponašanjem Sadama Husseina, ocijenivši da je vojska bosanskih Srba teroristička skupina.

 

Stoga je tih dana u Parizu pokrenuta inicijativa za osnivanje modela sustava takozvanih „Snaga za brzo djelovanje“, što bi vojnim zapovjednicima na terenu u slučaju opasnosti omogućilo autonomnu mogućnost zapovijedanja, a ne kao dotad da za djelovanje moraju čekati dopuštenje glavnih tijela UN-a.

Situacija se donekle smirila nakon puštanja stotinjak pripadnika „plavih kaciga“ nekoliko dana poslije, no u zatočeništvu je zadržano još gotovo 150 njihovih kolega.

U diplomatskim dogovorima Srbi su ipak isposlovali obećanje da na njih neće biti vršeni zračni napadi, a zauzvrat su do kraja lipnja pustili preostale zatočenike snaga UN-a.

 

 

Pokazalo se da je popuštanje Srbima bila velika pogreška međunarodne zajednice. U srpnju su uslijedili napadi i osvajanje Srebrenice i Žepe, što je završilo genocidom nad Bošnjacima na koji preplašeni pripadnici nizozemskog bataljuna nisu nikako reagirali.

 

foto: i1wp.com

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 262 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com