Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

RATOVI

U VIHORU RATA
Republika Hrvatska morala je poduzimati ograničene operacije kako bi spriječila terorističke akcije pobunjenih Srba
Operacija SKOK-2 (11.6.1995.)

Skok 2

 

U vihoru rata

 

 

Usprkos sarajevskom primirju početkom 1992. pobunjeni su Srbi stalno bombardirali gradove na crti razdvajanja, pa je Republika Hrvatska morala poduzimati ograničene operacije kako bi spriječila njihove terorističke akcije. 

 

Tijekom 1994. počele su vojne operacije kojima je u desetak mjeseci slomljena srpska obrana u Livanjskom polju i na obroncima Dinare i Šator planine. Akcije su se vodile postupno, a jedna od njih - operacija Skok-2 okončana je 11. lipnja 1995. Njome su hrvatske postrojbe u samo tjedan dana potisnule neprijatelja prema Bosanskom Grahovu i Glamoču i ovladale jakim srpskim uporištem Crni Lug te dijelovima planine Šator. 

...

Time je Livanjsko polje u cijelosti osigurano za manevar hrvatskih postrojba, koje su spojene od Dinare preko Šator planine i Staretine sve do Kupreških vrata. Pod nadzorom hrvatskog topništva našla se važna komunikacija Glamoč-Bosansko Grahovo u Bosni i Hercegovini te Cetinska dolina i Vrličko polje u Hrvatskoj. 

Operaciji Skok-2 prethodile su dvije vrlo složene ofenzivne akcije Zima '94 i Skok-1 u kojima su tijekom zime hrvatske postrojbe ovladale svim planinskim visovima u okruženju Vrlike i Knina. U ekstremnim zimskim uvjetima, po visokom snijegu, snježnim olujama i na vrlo niskim temperaturama, i do minus 20 stupnjeva, hrvatski su vojnici pokazali iznimnu fizičku i moralnu izdržljivost. Napade je predvodila 4. i 7. gardijska brigada, uz potporu 126. brigade te 14. i 20. topničko-raketnog diviziona uz koordinaciju s postrojbama Hrvatskog vijeća obrane.

Ipak, tek je splitski sporazum Tuđman-Izetbegović o vojnoj suradnji omogućio jači vojni zamah. Na temelju njega izvedena je zajednička akcija Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća obrane i Armije Bosne i Hercegovine "Ljeto '95" kojom je olakšana situacija u Bihaću, a Srbi su ujedno potisnuti iz Glamoča i Bosanskog Grahova. Tako su osigurani strateški položaji na Dinari pa je otvoren put prema Kninu, sjedištu srpske pobune u Hrvatskoj koji je uskoro oslobođen u akciji "Oluja".

 

 

 

foto: 1. scrshot HRT

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

Vezani naslovi

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 351 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com