Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Svijet kroz povijestPOVIJEST

 

Buldožer revolucija

 

U jesen 2000. politička karijera Slobodana Miloševića nepovratno se urušila, a ključ za pad srbijanskog vlastodršca bili su beogradski prosvjedi 5. listopada.

 

Neuspjela osvajačka politika i izgubljeni ratovi donijeli su Srbiji ekonomski kolaps, oštre sankcije i zračne udare snaga NATO saveza, ali Milošević je vlast održavao represivnim metodama, pa i fizičkim eliminacijama političkih oponenata.

Iako poražen još na parlamentarnim izborima 1996., on je, mijenjajući zakone, i dalje vladao Srbijom. Stoga je, uvjeren u pobjedu, u srpnju 2000. raspisao izvanredne predsjedničke izbore. Ovaj put studenti i dotad nesložna opozicija organizirali su se mnogo bolje okupljeni u Demokratsku opoziciju Srbije. Oporbeni kandidat Vojislav Koštunica pobijedio je, ali Milošević nije priznao poraz te su diljem zemlje pokrenuti prosvjedi. Najvažniji je bio onaj u organizaciji rudara Kolubare čiji su rudnici važan izvor energije za cijelu Srbiju.

 

 

buldožer revolucijaNezadovoljstvo je zatim usmjereno prema Beogradu kamo su pristizali deseci tisuća demonstranata ujedinjenih u sloganu "Gotov je!". Snage sigurnosti podcijenile su odziv prosvjednika, a shvativši da se Miloševiću bliži kraj, nisu kao dotad reagirali totalnom represijom. Nekoliko desetaka ozlijeđenih, dvije preminule osobe, palež, neredi i pljačka obilježili su prosvjed.

U takvim okolnostima osvojene su zgrade Srpskog parlamenta i Radiotelevizije Srbije. Od mnogih dramatičnih scena svima je u sjećanju ostala ona kada je pod policijskom paljbom bagerist Ljubisav Đokić svojim vozilom pomogao osvajati zgradu RTS-a, zbog čega se cjelokupan događaj često naziva "Buldožer-revolucijom". U samo nekoliko sati prosvjeda raspao se režim Slobodana Miloševića koji je sutradan priznao poraz.

Represivni sustav koji je Milošević stvorio odbacio ga je te se poražen povukao na svoje imanje gdje je uskoro uhićen i poslan u Haag na suđenje za ratne zločine.

milošević u haagu

 

Svijet kroz povijest

Autor: Tomislav Šulj

Foto: 1. news.yahoo.com, 2. msu.edu, 3. nlpwessex.org 

 

Svijet kroz povijest

hrenfrdeit
A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Moje domoljubne osjećaje najbolje opisuje:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Brojač posjetitelja

2.png8.png6.png0.png7.png1.png4.png
Danas9713
Jučer10715

Trenutno

53
Online

Ponedjeljak, 19 Veljača 2018 19:00
Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja