Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

Život u iluzijama prošlosti "jugoslavenskih reformista"
Debakl Markovićevog "Saveza reformskih snaga Jugoslavije" (29.7.1990.)

 

Ante Marković

 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

 

Ispred oko 100 tisuća okupljenih ljudi na Kozari predsjednik Saveznog izvršnog vijeća Ante Marković najavio je 29. srpnja 1990. osnivanje političke stranke, uz poruku da „Jugoslavija privredno nikad nije bolje stajala“.

 

Izbori u Sloveniji i Hrvatskoj već su provedeni, no zakasnjelo osnivanje stranke manje je važan uzrok kasnijeg neuspjeha.

...

Sam naziv: „Savez reformskih snaga Jugoslavije“ potpuno je odudarao od vremena aktualnih i dramatičnih političkih promjena.

 

Naime, padom Berlinskog zida cijeli komunistički sustav Istočne Europe počeo se urušavati kao domino, a Marković je Jugoslaviji iznova ponudio „reforme“. Bila je to promašena ideja jer jugoslavenski socijalizam pod Josipom Brozom ali i nakon njegove smrti, stalno je nudio trule reforme koje su ekonomski dotukle ionako razjedinjenu državu.

Konačno, izbor mjesta koje simbolizira partizanske žrtve u borbi protiv fašizma za promidžbu moderne političke stranke također je pokazao koliko su „jugoslavenski reformisti“ živjeli u iluzijama prošlosti.

Uza sve propuste Marković čak nije ponudio svježi program inovativne političke stranke nego je promicao postojeći ekonomski program službene vlade.

Iako se kao premijer koristio financijskim i drugim mehanizmima potpore, „reformisti“ su doživjeli potpuni neuspjeh.

Debakl je upotpunila činjenica da je Marković u svim republikama imao oslonac u poduzetnicima, intelektualnoj i društvenoj eliti.

Abdulah Sidran, Emir Kusturica, Goran Bregović, Rade Šerbeđija, Ivica Osim i mnogi drugi revno su promicali Markovićeve ideje.

Ipak, izborni rezultati bili su katastrofalni, a stranka, čiji je cilj bio ekonomski i fizički očuvati Jugoslaviju, ubrzo se, kao i država koju je spašavala, raspala.

Zanimljivo, najveći broj „reformista“ pristupio je Miloševićevim socijalistima, a dio SDS-u Radovana Karadžića.

 

 

Nakon napada JNA na Banske dvore u kojima se trebao sastati s hrvatskim predsjednikom Tuđmanom, Marković je shvatio da je politika koju je zagovarao pregažena te je odstupio s dužnosti premijera.

 

Svijet kroz povijest

Autor: Tomislav Šulj

Foto: 1. DPCM

 

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 309 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com