Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

Odred od oko 5.000 vojnika satavljen od kirasira, husara, linijskog pješaštva te krajišnika Slunjske i Gradiške pukovnije
András Hadik s hrvatskim krajišnicima osvojio Berlin (16.10.1757.)
 
András Hadik
 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

16. listopada 1757. carske trupe koje su većinom činili husari i hrvatski krajišnici pod vodstvom generala Andrása Hadika prodrle su i osvojile prusku prijestolnicu Berlin.

 

Poslije poraza kod Kolina, prvog kojeg je doživio tijekom Sedmogodišnjeg rata, pruski vojskovođa i kralj Fridrich II., organizirao je pohod ka francusko-carskoj vojsci u Saskoj. No zbog toga je ostavio nebranjen prostor prema Berlinu što je uočilo i odlučilo iskoristiti austrijsko zapovjedništvo.

...

Za taj poduhvat prikupljen je odred od oko 5.000 vojnika satavljen od kirasira, husara, linijskog pješaštva te krajišnika Slunjske i Gradiške pukovnije uz potporu šest topova.

András Hadik poveo je trupe iz mjesta Elsterwerde i za pet dana stigao pred Berlin, ostavivši oko 2.000 vojnika za osiguranje komunikacija. Berlin je bio okružen samo palisadama, a branio ga je slab garnizon od 4.000 vojnika, uglavnom gradske milicije pa je zapovjednik general Rochow evakuirao kraljevsku obitelj i blagajnu u Spandau.

Nakon odbijenog poziva za predaju Hadik je poslao četiri krajiške satnije uz potporu dva topa u napad preko rijeke Spree na Šleska vrata, a istovremeno su dvije krajiške satnije sa dva topa napale viseći most kod predgrađa Stralau.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Sretnim hicem iz topa pogođen je lanac koji je držao most pa je on pao te su preko njega krajišnici jurnuli u grad.

S druge strane Hadik se s krajišnicima, husarima i kirasirima uspio probiti kroz Šleska vrata.

Berlin je morao isplatiti kotribuciju od 235.000 talira, a Hadik je zatražio i tucet čuvenih berlinskih rukavica kao poseban poklon kraljici Mariji Tereziji. Čuvši za dolazak pruskih snaga Hadik se sljedećeg jutra povukao iz Berlina.

Zbog iznimnog uspjeh carskih lakih postrojbi András Hadik je nagrađen ordenom Velikog križa novoustoličenog Reda Marije Terezije, te je unaprijeđen u čin feldmaršala, najviši čin u habsburškoj vojsci.

Kasnije je sve do smrti obnašao funkciju Predsjednika Dvorskog ratnog vijeća, a zbog zasluga je stekao i naslov grofa Svetog Rimskog Carstva.

 

Svijet kroz povijest

Autor: Tomislav Šulj

Foto: 1. IMAGNO/Austrian Archives

 

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

Trenutno posjetitelja

Imamo 418 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com