Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

Više od 47 tisuća američkih vojnika ubijeno je u borbi, gotovo 11 tisuća ih je umrlo od drugih uzroka, a više od 303 tisuće ih je bilo ranjeno
27. siječnja 1973. - Mirovni sporazum o Vijetnamu
 
 
Vijetnam
 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

Nakon višemjesečnih pregovora, u Parizu su 27. siječnja 1973. američki državni tajnik Henry Kissinger i predstavnik Sjevernog Vijetnama Le Duc To potpisali sporazum o prekidu rata i uspostavi mira u Vijetnamu.

Pregovorima je pridonijelo proturatno raspoloženje u Sjedinjenim Državama zbog velikih američkih gubitaka u dugogodišnjem ratu. Vijetnamce je pak za pregovarački stol natjerala uspješna američka politika detanta s Moskvom i Pekingom te neuspjeh njihove proljetne ofenzive 1972.

...

Do kraja ožujka 1973. većina američkih vojnika napustila je vijetnamsko bojište. Bio je to kraj trinaestgodišnje aktivne američke vojne prisutnosti u tom dijelu svijeta u kojoj je na njezinu vrhuncu 1969. sudjelovalo više od pola milijuna vojnika. Spremajući se za odlazak, Sjedinjene Američke Države su prije pokrenule program vijetnamizacije prema kojem je južnovijetnamska vojska trebala preuzeti svu odgovornosti u obrani. Amerikanci su je opskrbljivali oružjem i opremom, zračnom potporom i gospodarskom pomoći.

Ipak, diskreditiran režim u Južnom Vijetnamu unatoč obilnoj američkoj pomoći nije dugo izdržao. Nakon samo dvije godine snage Vijetkonga i Sjevernog Vijetnama prekršile su primirje, zauzele cijeli prostor Južnog Vijetnama i uspostavile komunističku vlast.

Amerikancima je rat u Vijetnamu postao jedna od najbolnijih uspomena. Unatoč vojnoj i tehničkoj nadmoći pretrpjeli su poraz. Žrtve su bile goleme. Više od 47 tisuća američkih vojnika ubijeno je u borbi, gotovo 11 tisuća ih je umrlo od drugih uzroka, a više od 303 tisuće ih je bilo ranjeno.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Foto: Izvor

svijet kroz povijest2

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 

 

 

 

Trenutno posjetitelja

Imamo 522 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com