Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

KULTURA

HRVATSKA KULTURNA BAŠTINA
Vučedolska golubica postala je najprepoznatljiviji simbol grada Vukovara
VUČEDOLSKA GOLUBICA - SIMBOL MIRA
 

Vučedolska golubica

 

 

Hrvatska kulturna baština 

 

Asfaltna cesta od Vukovara prema Iloku, koja nizvodno prati tok Dunava a na izlasku iz grada ubrzo se dolazi do odvojka za Vučedol. S lijeve i desne strane puta talasaju se plantaže vinograda koje izgledaju poput zelenog mora. Ubrzo se spuštamo do Dunava na Vučedol.

 

Vučedol je arheološko nalazište svijetskog značenja, jer je po njemu cijela jedna kultura u svijetu dobila naziv „ Vučedolska kultura „. 1938. Godine izvršeno je veliko i sistemacko arheološko istraživanje. Iskopavanje se provodilo na lokalitetu vučedolskih  „ Gradec ” , praporni brežuljak trokutastog oblika visok oko 35 metara. Zbog svog geostrateškog položaja Vučedol je bio mjesto stalnog naseljavanja (blizina tekuće vode, plodnih polja i položaj prikladan za obradu).

...

Istraživanja su pokazala da je ovaj lokalitet bio naseljen sa više kultura.

Starčevačka kultura – najznačajnije za ovu kulturu su nalazi keramičkih posuda. Razlikuju se posude; prostija keramika i finija keramika,  koja je ukrašena slikanjem: crno – bijeli ukrasi na crvenoj osnovni.

Bedenska kultura – poznata je po keramici koja se odlikuje raznovršću oblika i ornamenata na posudama ( vretenaste amfere, vrčevi, trbušne zdjele, lonci … ). Na posudama su urezani različiti geometrijski oblici. Stanovnici bedenske kulture vjerovali su u zagrobni život i imali određene oblike religije.

 

Vučedolska kultura

 

Novi stanovnici Vučedola došli su iznenada pa su se starosjedioci morali povući i ostaviti svu svoju imovinu. Prihvaćena teza govori da se radi o stanovništvu autohtonog prodrijetla koje je nastalo spajanjem više kultura. Najvrijednije i najzanimljivije u Vučedolskoj kulturi je prekrasna keramika. Posude su izrađivane za običnu upotrebu i za posebne prilike. 

Vučedolska keramika izaziva pažnju savršenim skladom oblika i smještaja ukrasa.

Najpoznatija keramička posuda je Vučedolska golubica, kultna posuda u obliku ptice. Pronađena je 1938. godine  na lokalitetu Gradca.

Vučedolska golubica postala je najprepoznatljiviji simbol grada Vukovara.

 

Imala je kultnu namjenu kao kadionica. Posuda, Vučedolska golubica tamne je boje, ukrašena bijelim inkrustacijom (mašnice, ogrlica, niz valovitih i cik cak crta na krilima), u urezanom ukrasu i ornamentu  nastalom žigosanim ubadanjem. Arheolozi smatraju da je prozvana golubica ustvari jarebica.

Vukovarci je smatraju simbolom mira, te kuda kod da pođu kao poklon nose Vučedolsku golubicu, kojoj se ne zna ni broj izrađenih kopija. U novije vreme pronađen je još jedan vrlo značajan pronalazak, a to je Vučedolska čizmica.

Iz navedenih podataka uočava se naseljenost na Vučedolu od davnina.

Mještani grada Vukovara, Vučedol su pretvorili u atraktivno izletište. Gradili su vikendice, gdje su provodili slobodno vrijeme u prostranom zelenilu, a svoj mir pronalazili pored Dunava.

 

 

Hrvatska kulturna baština

 

 Foto: vucedol.hr

 

Priredio: DPCM

Izvor: vucedolskagolubica.com

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Hrvatska kulturna baština

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 227 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com