Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

KULTURA

LJEPOTE HRVATSKE
Arheološki nalaz iz Trilja i rad Bepa Britvića dokaz da se kolijevka nogometa nalazi u Hrvatskoj!
Nogomet - najvažniji sporedni dio života mnogih Hrvata
 

Nogomet

 

Ljepote Hrvatske: piše Kristina Nuić Prka

 

 

U iščekivanju nogometne utakmice hrvatske reprezentacije u Splitu i nastupa naših nogometaša koji su nas proslavili i promovirali po cijelom  svijetu, u današnjem izdanju kolumne  donosimo Vam malo drugačiji članak. 

 

Ljepota Hrvatske i najvažniji sporedni dio života mnogih Hrvata je upravo nogomet. 

...

No,  još uvijek malo Hrvata zna  da je čak i naslovnicu biltena Svjetske nogometne organizacije FIFA-e News, broj 71 iz 1969. godine (objavljivan na engleskom, francuskom i španjolskom jeziku),  krasio  arheološki nalaz iz Trilja i rad Bepa Britvića, kao dokaz da se kolijevka nogometa nalazi u, ni manje ni više - Hrvatskoj! 

 Nogomet se, prema tvrdnjama FIFA-e, igrao u Tiluriju,  sjedištu 7. rimske legije,  još prije 2000 godina  u triljskom naselju Gardun. 

Dokaz za ovu tvrdnju je stela, nadgrobni spomenik sedmogodišnjem dječaku Gaju Laberiju Valensu, pronađena polovinom 19. stoljeća u Gardunu i ugrađena na pročelje kuće Perković u Vrličkoj ulici u Sinju.

Naime,  stela prikazuje Gaja Laberija kako u ruci drži nogometnu loptu.

 

Laberije Valens

 

S koljena na koljeno su u cetinskoj krajini prenosili predaju o Delmatima koji su se igrali loptom napravljenom od mjehura ubijenog junca.

Prema arhivskim izvorima,  loptom se  u srednjovjekovnoj Dalmaciji igralo u Zadru,  Hvaru,  Trogiru,  Korčuli...

U Dubrovniku se nalazi jako zanimljivo upozorenje uklesano na istočnom zidu crkve sv. Roka: Pax vobis. Memento mori qvi ludetis pilla. 1597. (Mir vama! Sjetite se da ćete umrijeti vi koji se igrate loptom.)

Pretpostavlja se  da je igra loptom bila bučna i vjerojatno je ometala prolaznike u uskim kalama (Dalmatinskim ulicama).

 

Crkva svetog Roka

 

Nogomet se u Dubrovniku igrao ispred franjevačke crkve, ispred crkve sv. Roka i u Širokoj ulici.

Tijekom 15 st. vlada Dubrovačke republike je zabranila igru loptom u blizini franjevačke crkve i katedrale.

Igra loptom tog vremena malo je sličila nogometu koji je započeo u Firenci kao privatna igra dinastije Medici na trgu Santa Croce u prvoj pol. XVI. st. Igralište je bilo nešto manje nego današnje (172×82 firentinska lakta), a momčad se sastojala od dvadeset sedam igrača piramidalno postavljenih u dubinu svoje polovice igrališta.

Kao početak nogometa u današnjem obliku se ipak uzima 1880. godina, kada je u Županji skupina lokalnih mladića zaigrala protiv Engleza, koji su na tom području radili na eksploataciji hrastovih šuma.  (O Spačvi i povijesti eksploatacije hrastovih šuma  smo pisali u jednoj od prijašnjih kolumni.) Nogometna lopta s kojom se igralo i danas se  čuva u Županji.

Prvi nogometni klub u Hrvatskoj je zagrebački PNIŠK, osnovan 1903. godine.

1912. godine odigrano je prvo i posljednje prvenstvo Hrvatske i Slavonije, koje su tada još bile u sklopu Austro-Ugarske.

To prvenstvo nikad nije bilo dovršeno jer su tada igrači HAŠK-a odbili odigrati utakmicu za prvo mjesto i prvak nikada nije proglašen.

 

Ostatak povijesti nogometa i osnivanja hrvatskih nogometnih klubova  u Hrvatskoj ću preskočiti zbog straha da ne zaboravim koji važan detalj, ali moram istaknuti sjećanje na legendarni skok kapetana Bobana u nakani da obrani navijača od udaraca milicije kao simbol otpora Hrvata u teško i tužno vrijeme,  ali  vrijeme ponosa i slave... I pobjede. 

Uz ponos na naše nogometaše koji su još od 1998. proslavili najljepšu zemlju na svijetu,  našoj reprezentaciji želimo pobjedu,

 

uz geslo bana Josipa Jelačića:  Što Bog dade i sreća junačka!

 

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Hrvatska kulturna baština

 

 Foto: 1. DPCM / wikipedia.org

 

Autor: Kristina Nuić Prka

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Kristina

hrenfrdeituk

Trenutno posjetitelja

Imamo 208 gostiju i nema članova online

A- A A+
COVID-19: Hoćete li se cijepiti?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com