Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Trebao je to biti prvi korak prije konačnog političkog rješenja za mir
Sporazum s pobunjenim Srbima (Zagrebački sporazum, 29.3.1994.)
 

Sporazum s pobunjenim Srbima

 

 

Piše: Tomislav Šulj

 

Tri godine nakon početka oružanih sukoba u ruskom veleposlanstvu u Zagrebu započeli su pregovori predstavnika hrvatskih vlasti i pobunjenih Srba o okončanju oružanih sukoba.

 

Pregovorima su uz ruskog i američkog veleposlanika, Vitalija Čurkina i Petera Galbraitha, prisustvovali i visoki dužnosnici konferencije o bivšoj Jugoslaviji i UNPROFOR-a. Potpuni prekid oružanih djelovanja bila je jedina tema pregovora koji ipak nisu okončani dogovorom.

...

 

Narednih dana Peter Galbraith jasno je poručio Milanu Martiću i vođama pobunjenih Srba da cjelokupna međunarodna zajednica UNPA zone smatra dijelom hrvatske države i da nema nikakvih mogućnosti da na okupiranim područjima Srbi stvore samostalnu državnu tvorevinu.

 

Uskoro su održani novi pregovori te je napokon 29., odnosno rano ujutro 30. ožujka 1994. potpisan tako zvani Zagrebački sporazum prema kojem su trebala prestati sva neprijateljstva. Vitalij Čurkin našalio se na račun mukotrpnih pregovora koji su trajali 18 sati, rekavši novinarima: „Satovi u Ruskom veleposlanstvu zaustavili su se nekoliko minuta prije ponoći kako bi sporazum doista bio potpisan 29. ožujka.“

Proučena su i usklađena 34 zemljovida, kojima je određena crta razgraničenja. Obje su strane trebale UNPROFOR-u dostaviti za svaku postrojbu popis svog teškog naoružanja koje će razmjestiti izvan njihova maksimalnog dometa i izvan crte od 10 i 20 kilometara. Trebali su se dostaviti i podaci za sva minska polja unutar crte razdvajanja.

 

Indikativno, istoga dana predsjednik Tuđman primio je američko izaslanstvo: stalnu predstavnicu Sjedinjenih Država u Ujedinjenim narodima Madeleine Albright, posebnog izaslanika predsjednika Clintona Charlesa Redmana, zapovjednika američke vojske, Johna Shalikashvilija i veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha.

 

 

Sporazum sa Srbima trebao je biti prvi korak prije konačnog političkog rješenja za mir, no pokazalo se da pobunjenici nisu poštovali nikakve mirovne sporazume.

 

Oluja

 Foto: dogodilose.com

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 614 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com