Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Zamjenik legendarnog Blage Zadre, uništio je 14 tenkova JNA
U spomen: Marko Babić (16.2.1965. - 5.7.2007.)
 

Marko Babić

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

Nasilje nametnuto agresivnom velikosrpskom politikom Hrvatima u inozemstvu bila je naznaka vjerojatnog izbijanja ratnog sukoba.

 

Mnogi od njih vratili su se pomoći Hrvatskoj koja je uskoro uistinu bila uvučena u krvavi rat.

...

Tako se i Marko Babić, u travnju 1991. godine, vratio iz Švicarske i pridružio u organiziranju obrane rodnog Vukovara. Bio je zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade i zamjenik legendarnog zapovjednika, Blage Zadre, čiju je dužnost zapovijedanja Borovim naseljem na neki način preuzeo nakon njegove pogibije.

 

Organizirao je obranu na Trpinjskoj cesti i po sjećanjima suboraca predstavljao je noćnu moru za nadiruće tenkove agresorske JNA.

Upravo je Babić organizirao protutenkovske zasjede, puštajući oklop JNA da zađe dublje u Trpinjsku cestu, poslije prozvanu „groblje tenkova“. On osobno uništio je 14 tenkova JNA, a zbog dobre organizacije branitelja sve do zadnjih dana vukovarske bitke, ta linija nije probijena u tenkovskim napadima.

 

Nakon sloma obrane Babić je iz Vukovara izašao u proboju. Njegovi roditelji, Stipe i Iva, zajedno s petnaestak sugrađana, odvedeni su još u rujnu i ubijeni u selu Boboti nadomak Vukovaru.

 

Babić je poslije okupacije Vukovara u redovima, 204. i 5. gardijske brigade bio aktivan na svim bojištima, sve do oslobođenja Hrvatske. Hrvatsku vojsku napustio je 1997. godine s činom pukovnika jer nije želio ići u prijevremenu mirovinu.

Zanimljivo, u suradnji s Eduardom i Dominikom Galićem osmislio je i organizirao snimanje dokumentarnog serijala „Heroji Vukovara“ koji je nakon emitiranja postao najgledaniji serijal o Domovinskom ratu.

 

Zbog prerane smrti, nažalost, nije dočekao prikazivanje serijala na Hrvatskoj televiziji; preminuo je od posljedica moždanog udara 5. srpnja 2007. godine, te je pokopan uz zapovjednika i prijatelja, Blagu Zadru na memorijalnom groblju hrvatskih branitelja u Vukovaru.

 

Marko Babić

 

 

Oluja

 Foto:  1. fb, 2. slobodnadalmacija.hr

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 283 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com