Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Čvrsta uporišna točka obrane Habsburške Monarhije
17.7.1579. - OSNOVAN KARLOVAC
 

Osnovan Karlovac

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

Hrvatsko kraljevstvo nalazilo se na braniku srednje i zapadne Europe tijekom osvajačkih pohoda Osmanskog Carstva, stoga je 13. srpnja 1579., zbog potrebe za stvaranjem čvrste uporišne točke obrane Habsburške Monarhije, utemeljen grad Karlovac.

 

Na zasjedanju Sabora unutarnjoaustrijskih zemalja u Brucku na Muri godinu prije odlučeno da se izgradi građevina koja će služiti kao najvažniji logistički centar i utvrda Vojne krajine.

...

Graditeljski stručnjaci za novu tvrđavu izabiru močvarni teren na području slijeva četiriju rijeka; Kupe, Korane, Dobre i Mrežnice.

Građevina se počela dizati pod Dubovcem, posjedom Zrinskih koji su ga ustupili nadvojvodi Karlu, otuda i naziv ''Carlstad'' (Karlov grad). Projektantima se smatraju Joseph Vintano, vrhovni arhitekt krajine i predsjednik građevinske komisije, Franz Popendorf.

Nova tvrđava zamišljena je kao zvijezda sa šest krakova, unutar koje je prostor proporcionalnih ulica, a omeđen sa šest peterostraničnih bastiona spojenih zemljanim bedemima.

Njih s vanjske strane resi jarak i koso položeni zemljani nasip namijenjen obrani od napada i udara topništva.

Nažalost, gradnju utvrde od prvog dana pratili su financijski problemi, ali i česte poplave i urušavanja zemljanog terena, što je trajalo sve do ukidanja Vojne krajine u 19. stoljeću.

Svejedno Karlovac je štitio široko obrambeno područje granice na Kupi.

 

Opasnost od Osmanlija s vremenom nestaje, čime započinje puna urbanizacija Karlovca. Zbog idealnog smještaja na razmeđu četiriju rijeka, Karlovac se razvio u prometno, ali i jedno od najvažnijih gospodarskih središta Hrvatske.

 

 

Iako se u nekim dijelovima nije mogla oduprijeti procesu urbane modernizacije, većim dijelom karlovačka tvrđava ostala je u izvornim oblicima sve do danas.

 

 

Oluja

 Foto:  1. scrshot Youtube

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 188 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com