Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Najava niza nepravednih suđenja
Optužnice za Vukovar i Ahmiće (10.11.1995.)

Ahmići

 

10. studenog 1995. Međunarodni sud UN-a za ratne zločine u Haagu podignuo je optužnicu za zločin nad bošnjačkim civilima, počinjen u selu Ahmićima.

 

S obzirom na to da su se tih dana u Erdutu vodili pregovori o mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja, a u Daytonu o uvjetima završetka rata na tlu bivše Jugoslavije, vijest o optužnici „ahmićkoj skupini“ nezapaženo je prošla u hrvatskoj javnosti.

...

 

Dan prije Haaški sud podignuo je optužnice protiv trojice bivših oficira JNA: Mile Mrkšića, Miroslava Radića i Veselina Šljivančanina, zbog odgovornosti za ratne zločine počinjene tijekom okupacije Vukovara.

 

 

Optužnice za Vukovar i Ahmiće

 

Ta dva slučaja razlikuju se u tome što su zapovjednici Hrvatskog vijeća obrane optuženi za udruženi zločinački pothvat, dok za razaranje i etničko čišćenje Vukovara nikad nije podignuta optužnica, već za zločin na Ovčari, počinjen nakon pada grada. Zbog nedvojbenog zločina, počinjenog u sklopu legitimno provedene vojne akcije HVO-a, hrvatska strana optužena je za udruženo planiranje etničkog čišćenja. To je pak rezultiralo brojnim drugim sumnjičenjima i optužbama, koje su sezale do najvišega državnog vrha.

Tijekom suđenja, posebno braći Kupreškić, muzikolozima iz Lašvanske doline, pokazalo se da su optužbe kontroverzne i potkrijepljene sumnjivim svjedočenjima, no glavni tužitelj Richard Goldstone ustrajao je na optužbama za najteže zločine.

Dvije godine poslije ugledna američka sutkinja Patricia Wald srušila je većinu odluka prvostupanjske presude, ustanovivši da je sudsko vijeće kritično pogriješilo u izvođenju zaključaka, a tužitelju je predbacila da je „izgradio slabašan slučaj na nevjerodostojnim svjedocima“. Odlukom Žalbenog vijeća, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić oslobođeni su svih optužbi.

 

 

Šantiću, koji je priznao krivnju, kazna je smanjena s 25 na 18 godina zatvora, a Josipoviću, koji je osuđen na temelju iskaza samo jedne svjedokinje, s 15 na 12 godina.

 

Unatoč tomu, nedvojbeno je kako je javnosti nezanimljiva optužnica „ahmićkoj skupini“ rezultirala nezapamćeno visokim kaznama  te je ona bila najava niza nepravednih suđenja sa sličnim ishodom u kojima su bili optuženi hrvatski zapovjednici.

 

Oluja

 Foto: 1. wikimedia.org, 2. dalje.com

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 426 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com