Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

14. kolovoza - Dan sjećanja na zatočene i nestale
14. kolovoza 1992. izvršena najveća razmjena ratnih zarobljenika
 
Nemetin
 

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

 

U Nemetinu nedaleko od Osijeka 14. kolovoza 1992. izvršena je najveća razmjena ratnih zarobljenika tijekom Domovinskog rata, po principu svi za sve.

 

U istom mjestu još 27. ožujka razmijenjen je 381 hrvatski za 40 srpskih zarobljenika, a pet mjeseci nakon toga iz srbijanskih logora na slobodu je pušteno 714 logoraša, od kojih su mnogi i po punih devet mjeseci proveli po zatvorima na području Srbije.

...

Zatočenici su bili izloženi okrutnim fizičkim zlostavljanjima, silovanjima, verbalnim i ostalim oblicima iživljavanja, poput izvođenja na lažna strijeljanja.

 

Bili su zatočeni u krajnje nehumanim uvjetima, korišteni za obavljanje teških fizičkih poslova i dobrim dijelom lišeni osnovne medicinske pomoći. Konstantno su bili podvrgavani takozvanim „ispitivanjima“ te su pod okrutnim metodama priznavali krivnju za ono što im se stavljalo na teret.

 

 Nemetin

 

Sremska Mitrovica bila je najveći logor za hrvatske zarobljenike na teritoriju Srbije, a u rujnu i listopadu 1991. još su osnovani i logori u Šidu, Begejcima, Stajićevu, Nišu i drugdje.

Ukupno je iz logora s područja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije razmijenjeno gotovo 3900 zarobljenika, od čega ih je više od 3500 bilo u zatočeništvu na području Srbije i manji dio u Crnoj Gori.

 

Nemetin

 

Prema službenim podacima u srbijanskim logorima bilo je zatočeno oko 8000 logoraša, no Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora navodi kako zbog nepostojanja evidencije taj broj višestruko veći, te da je od posljedica zlostavljanja podleglo oko 300 zatočenika, dočim ih je više od 2000 preminulo čekajući slobodu.

 

Hrvatski sabor donio je odluku o obilježavanju 14. kolovoza kao Dana sjećanja na zatočene i nestale.

 

 

Oluja

 Foto:  1. DPCM

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 363 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com