Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

Od švedskih vlasti zatražili su puštanje na slobodu sedmorice emigranata, od kojih je najpoznatiji bio Miro Barešić
15. rujna 1972. - Tomislav Rebrina, Rudolf Prskalo i Nikola Lisac oteli putnički zrakoplov DC-9
 
Otmica zrakoplova
 

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

Tomislav Rebrina, Rudolf Prskalo i Nikola Lisac u Göteborgu su 15. rujna 1972. oteli putnički zrakoplov DC-9 sa 86 putnika i četiri člana posade.

 

Od švedskih vlasti zatražili su puštanje na slobodu sedmorice emigranata, od kojih je najpoznatiji bio Miro Barešić. 

...

Oni su uhićeni zato što su uzeli za taoce osoblje jugoslavenskog veleposlanstva u Švedskoj, kako bi iznudili oslobođenje Miljenka Hrkača, osuđenog na smrt zbog navodnog podmetanja bombe u jednom beogradskom kinu.

 

Kako je pri tome poginuo jugoslavenski ambasador i obavještajac Vladimir Rolović, uhićenicima je prijetilo izručenje Jugoslaviji i sigurna smrtna kazna.

Stoga je odvažni trojac, uz potporu emigrantskog udruženja Hrvatskog narodnog otpora, organizirao krajnje riskantnu akciju.

Izabrali su lokalni let, znajući da će kontrola biti minimalna. Uz prijetnju pištoljima i blefiranjem kako će eksplozivom, a kojeg nisu imali, raznijeti zrakoplov, otmičari su postigli sve što su naumili.

Švedski premijer Olof Palme nakon dva dana talačke krize odobrio je puštanje sedam Hrvata, od kojih je jedan odustao jer je bio pri kraju izdržavanja kazne. Uz nadopunu goriva, otmičari su, uz izjavu da nikome neće nauditi, zadržali posadu zrakoplova.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

No umjesto najavljenog slijetanja u Pariz, zapovjedili su pilotima da zrakoplov prizemlje u Španjolsku. Naime, znali su da bi zbog dobrih veza Francuske i Jugoslavije bili odmah izručeni, dočim su zbog neslaganja Beograda s politikom španjolskog predsjednika i diktatora Francisca Franca mogli računati na povoljniji rasplet nakon uhićenja.

To se i dogodilo jer španjolsko pravosuđe kao olakotnu okolnost uzelo je činjenicu da je politički motivirana otmica provedena bez žrtava, a otmičari su se držali riječi.

Šestorica su oslobođena, a Rebrinu, Prskala i Lisca sud je kaznio s po 12 godina zatvora. Naknadno je Franco zatražio pomilovanje, pa su i ta trojica pušteni na slobodu.

Ova akcija raritet je moderne povijesti političkog terorizma stoga što je jedna od vrlo rijetkih otmica zrakoplova koja je uspjela, i to bez žrtava, no istovremeno je izazvala bijes i protureakciju jugoslavenskih tajnih službi koje su pokrenule seriju likvidacija hrvatske emigracije.

 

 

Oluja

 Foto:  1. DPCM/scrshot HRT

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 800 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com