Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

Unatoč ženevskom sporazumu iz 1992. i velikim žrtvama u spašavanju Dubrovnika, pitanje Prevlake je i danas predmet spora
25. listopada 1992. - STIJEG NA PREVLACI
 
Prevlaka
 

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

U nedjelju, 25. listopada 1992. Josip Kukuljanin, načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske podignuo je hrvatsku zastavu na Prevlaci, na samoj granici između Hrvatske i Crne Gore.

 

Prevlaka je poluotok na ulazu u Boku kotorsku, smješten na jugoistočnome dijelu Konavala, uz mjesto Vitaljinu za čiji je morski greben vezana 170 metara visokom kopnenom spojnicom koja se također naziva Prevlaka.

...

Zanimljivo, Jugoslavenska vojska na širem području izgradila je vojnu bazu s podzemnim prolazima koja je preko 50 godina bila skrivena od očiju javnosti.

Temeljem sporazuma potpisanog u Ženevi 30. rujna 1992., postrojbe JNA trebale su napustiti Konavle, no zbog očite namjere da svoje položaje prepuste srpskim postrojbama s teritorija Bosne i Hercegovine, zapovjednik Južnog bojišta Janko Bobetko izdao je zapovijed za hitnim pokretanjem vojnih operacija „Konavle“ i „Vlaštica“ u kojima su munjevito oslobođeni Cavtat i područje Konavala.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Iako su time hrvatske snage nakon niza sjajnih oslobodilačkih akcija, uz velike žrtve nakon gotovo 190 dana spasile Dubrovnik iz okruženja, pitanje Prevlake nije bilo riješeno.

Vojni promatrači Ujedinjenih naroda na tom području bili su raspoređeni još ranije, a nakon okončanja Domovinskog rata specijalno izaslanstvo promatrača UN-a u djelovalo je na Prevlaci od veljače 1996. pa sve do 16. prosinca 2002. kada je točno u podne, uz zvuke hrvatske himne, hrvatska zastava podignuta na četiri mjesta na Prevlaci.

Zapovjednik UNMOP-a, brigadir Rodolfo Mujica, u prisutnosti jugoslavenskog predstavnika Vaska Garčevića, službeno je obavio primopredaju predstavniku hrvatske Vlade Tomislavu Vidoševiću, predstojniku Ureda za odnose s međunarodnim institucijama.

 

 

Unatoč tome, Prevlaka je, sve do danas i dalje ostala predmet spora između Hrvatske i Jugoslavije, odnosno Crne Gore kao nasljednice privremenoga režima uspostavljenog temeljem Protokola o Prevlaci.

 

 

Oluja

 Foto:  1. DPCM/dubrovackidnevnik.rtl.hr

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 336 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com