Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

Hrvatskom vodstvu krajem studenoga bilo je najvažnije ishoditi međunarodno priznanje
27. studenog 1991.: Rezolucija 721, dolazak Mirovnih snaga u Hrvatsku
 
Rezolucija 721
 

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

27. studenog 1991. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda prihvatilo je Rezoluciju 721 kojom se utire put slanju Mirovnih snaga u Hrvatsku.

 

Razvoj događaja, odnosno neuspjesi u ostvarivanju prvotnog plana okupacije Hrvatske, potaknuli su krnje predsjedništvo SFRJ u Beogradu da 9. studenog predloži Vijeću sigurnosti UN-a da poduzme korake u cilju smirivanja stanja na tlu Republike Hrvatske.

...

Budući da je i Hrvatska zbog velikih žrtava, teške situacije na bojišnicama i potrebom za međunarodnim priznanjem cijelo vrijeme podupirala mirovne opcije međunarodne zajednice, u Ženevi je uz posredovanje predstavnika UN-a Cyrusa Vancea 23. studenog dogovoren prekid neprijateljstava i odlazak JNA iz Hrvatske.

U tim okolnostima nastao je takozvani „Vanceov plan“ koji je uključivao dolazak UNPROFOR-a, a koji je službeno objavljen je 11. prosinca. „Vanceov plan“ bio je  predviđen kao privremeni plan za stabilizaciju stanja na ratom zahvaćenim područjima, a iznesen je u izvješću glavnog tajnika u vezi s Rezolucijom 721.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Potpisivanjem Rezolucije postalo je potpuno jasno da u Hrvatsku dolaze mirovne snage.

Nije se znalo kad ni u kakvim uvjetima, a na hrvatskoj strani, poučeni desetljetnim fijaskom mirovnih snaga na Cipru kao i činjenicom da Srbi nisu poštivali ni jedan dogovor, bilo je i onih koji su se protivili dolasku mirovnih snaga.

Iako je u studenom okupiran Vukovar i niz drugih mjesta, Hrvatska je konsolidirala svoju obranu, a na prostoru zapadne Slavonije već je štoviše provodila i opsežne oslobodilačke operacije.

 

No hrvatskom vodstvu krajem studenoga bilo je najvažnije ishoditi međunarodno priznanje, a Rezolucija 721 bila je vrlo važan korak ka potpisivanju Sarajevskog primirja 2. siječnja 1992. nakon čega je nedugo zatim od velikog broja europskih i svjetskih država Hrvatska priznata neovisnom državom u postojećim granicama.

 

 

Oluja

 Foto:  1. DPCM/scrshot HRT

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 561 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com