Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

Na zapovijed Ante Gotovine helikopterskim desantom u boj je uvedena taktička skupina 2. gbr Gromova, sačinjene uglavnom od pripadnika legendarnih Crnih Mambi

Boj za Novigrad

Boj za Novigrad

 

 

Nakon 26. siječnja i okončanja oslobađajuće bitke za Maslenicu i veliki dio okupiranog zadarskog zaleđa, uslijedio je protunapad pobunjenih srpskih snaga.

 

On je svakim danom bio sve jači jer su sa prostora cijele tzv. Krajine i bivše Jugoslavije pristizale značajne dobrovoljačke snage.

Po srpskim podacima u zaleđe Zadra pristiglo je više od 4000 boraca, tako i elitnih postrojbi poput Arkanovih Tigrova i Vukova s Vučijaka. Pod posebnim udarom bili su selo Kašić i Novigrad.

 ...

 

Boj za Novigrad bio je iznimno važan objema stranama

Srpska je strana htjela izlaz na more, povratak na „srpski biser Jadrana“, a uostalom Novigrad je bio grad i samo zauzimanje imalo bi značajnu stratešku, ne samo simboličnu komponentu.

 

Nakon što su u teškim bitkama Novigrad oslobodili pripadnici 4. Gardijske brigade, oni su primili i žestok protuudar. Bitke su trajale danima, gradić su teškom mukom branile i pridružene snage lokalnih postrojbi, specijalnih postrojbi Zrinski i Frankopan te postrojbi mornaričkog pješaštva, u čemu su se posebnom hrabrošću istaknule Vange iz Pule.

 

CRNE MAMBE

Zbog siline napada, Novigrad je bio pred samim padom i tada je na zapovijed Ante Gotovine helikopterskim desantom u boj uvedena taktička skupina 2. Gardijske brigade-Gromova, sačinjene uglavnom od pripadnika legendarnih Crnih Mambi, koju je vodio pukovnik Boris Jacović.

Bitka za NovigradOdmah drugo jutro nakon uvođenja snaga u gradić za koji se nije točno ni znalo u čijim je rukama, Jacović je poslao jednu skupinu u kontra napad ne bi li dobio vremena da osigura položaje za daljnje borbe. Taj sudar bio je obostrano paklen; Gromovima su poginuli zapovjednici Dragutin Naglaš i Vlado Brebrić, a i iz stroja je izbačeno nekoliko najboljih ljudi.

Bio je to uvod u seriju sukoba u okolici Novigrada, odnosno oko samog gradskog groblja. Borbe su bile svakodnevne, dramatične i teške.

Zadnji veliki napad srpske su snage povele 17. veljače, no doživjeli su težak poraz. Poslije toga, uslijedili su uglavnom topnički napadi, no snage za jedan novi veliki pješačko-tenkovski udar, napadači jednostavno više nisu imali.

 

Gromovi grbCrne Mambe - grb

Novigrad je obranjen, ali cijena za to bila je iznimno visoka.

 

Oluja

 Foto: UCM

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 403 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com