Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
POVIJEST
UCM
Hrvatska opća enciklopecija - veliki trijumf hrvatske leksikografije čiji počeci sežu u 16. stoljeće
5. svibnja 1999. - Dan Hrvatske leksikografije

 

Krleža

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

Hrvatska opća enciklopedija temeljno je izdanje Leksikografskoga zavoda Miroslava Krleže, čiji je prvi svezak svečano objavljen 5. svibnja 1999., na Dan hrvatske leksikografije. 

 

Osim općih znanja, donosi detaljan i relevantan prikaz hrvatske povijesti i kulture. To je peti takav pothvat na hrvatskome jeziku, veliki trijumf hrvatske leksikografije čiji počeci sežu u 16. stoljeće. 

...

Podsjetimo, ne zaostajući za počecima tiskarstva, 1483. nastao je hrvatski prvotisak Misal po zakonu rimskoga dvora. Prva tiskana hrvatska knjiga, a ujedno i prvi misal u Europi koji nije tiskan na latinici. Godine 1527. objavljen je mali talijansko-hrvatski rječnik Novo djelo koje podučava govoriti slavenski jezik Petra Lupisa Valentijana, a zatim je 1595. Faust Vrančić u Veneciji objavio malo veći petojezični rječnik. Od svojih početaka, hrvatska leksikografija ima važno kulturološko i, poslije, nacionalno obilježje. Slijedilo je tiskanje više rječnika. Neizostavno se moraju spomenuti Habdelićev i doprinos Rittera Vitezovića, zatim dvojezični Belostenčev Gazofilacij te četverojezični Jambrešićev Latinski rječnik. 

Tijekom 19. i 20. stoljeća  sudbina hrvatskoga jezika i leksikografije često je ovisila o nakanama susjednih naroda s kojima je Hrvatska dijelila državnu zajednicu. No cijelo vrijeme hrvatski su leksikografi nastojali očuvati samosvojnost hrvatske leksičke tradicije. Od 1. izdanja do kraja života Bratoljub Klaić proširivao je i dopunjavao svoj bogati Rječnik stranih riječi. 

Matica hrvatska neprestano se borila za očuvanje hrvatskog jezičnog identiteta i promicanje izdavaštva. Od novijih izdanja najopsežniji je Enciklopedijski rječnik hrvatskoga jezika skupine autora, koji udružuje rječnik hrvatskoga jezika s rječnikom stranih riječi, donoseći bogatu onomastičku građu i kratke etimologije u abecednom slijedu. 

 

 

Foto: 1. scrshot HRT

teren ljubovo

 

 

 

 

 Autor: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 
 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 521 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com