Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
POVIJEST
Hrvatska kroz povijest
U prvih stotinu godina kolonijalne ekspanzije Dubrovačka je Republika razvila treću po veličini trgovačku mornaricu na svijetu
Dubrovačka kolonija Sveti Vlaho na tlu Indije

 

Dubrovnik

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

 

Nakon što je 1492. Kolumbo otkrio Ameriku, a Vasco da Gama 1498. pronašao pomorski put za Indiju, tadašnje najjače pomorske sile Španjolska i Portugal počele su u prekomorskim zemljama uspostavljati svoje kolonije. 

 

U tim su im se osvajanjima poslije pridružile Nizozemska, Engleska i Francuska.

...

Zanimljivo je, a malo poznato, da je i Dubrovačka Republika gotovo 200 godina imala svoju koloniju na tlu Indije, u neposrednom susjedstvu portugalske Goe. Za 16. stoljeće bila je to golema naseobina. Zvala se Sveti Vlaho ili portugalski Sao Braz. U doba najvećeg procvata imala je čak 12 tisuća stanovnika. Prema nekim izvorima, indijski Sveti Vlaho bio je opasan zidinama dugim četiri milje i zaštićen kulama i brojnim topovima.

 

Nimalo ne čudi što su vješti drubrovački moreplovci stigli tako daleko. U prvih stotinu godina kolonijalne ekspanzije Dubrovačka je Republika razvila treću po veličini trgovačku mornaricu na svijetu. Više prekooceanskih brodova nosivosti 300 tona imale su samo Španjolska i Portugal. Zbog mletačko-turskih ratova neutralni je Dubrovnik sredinom 16. stoljeća postao glavni europski uvoznik vrlo tražene istočnjačke robe.

U potrazi za začinima Dubrovčani su morskim putom stigli i do portugalske Goe u Indiji i ondje osnovali svoje zasebno naselje koje je poslije pada Portugala pod španjolsku vlast izborilo samoupravu. O bogatstvu te daleke dubrovačke enklave govori nadasve slikovit podatak da su se bogate gospođe prigodom odlaska u tamošnju crkvu Svetoga Vlaha štitile baldahinima koje je nosilo “tako mnogo slugu da se za njima dizala prašina”!

Tijekom stoljeća opala je uloga Goe u trgovini začina pa se iz toga dijela Indije povukla većina kršćanskih trgovaca. S njima su otišli iz svoje prve i jedine kolonije i Dubrovčani.

 

 

No i danas se u Goi, sada pod indijskim suverenitetom, uzdiže bogato urešeni hram Svetoga Vlaha kao znak stoljetne dubrovačke prisutnosti u tom dijelu svijeta!

 

Foto: 1. scrshot HRT

teren ljubovo

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 
 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 403 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com