Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

Nažalost, Hrvati su svoju slobodu i priznanje neovisne države izborili tek 90-ih u Domovinskom ratu, žrtvama za kojima se i danas traga
10. travnja 1941. - Proglašena Nezavisna Država Hrvatska (NDH)
 
 
NDH
 

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

 

Vođa Trećeg Reicha Adolf Hitler tek se poslije beogradskog puča odlučio za razbijanje Jugoslavije i uspostavu Nezavisne Države Hrvatske u koju je uključena Bosna i Hercegovina. 

Poslijepodne 10. travnja 1941. bivši austrijski pukovnik Slavko Kvaternik obznanio je da je stvorena NDH, zahvaljujući volji – kako je rekao – "našeg saveznika", to jest Njemačke, i "požrtvovnosti poglavnika Ante Pavelića i ustaškog pokreta".

...

Nijemci su mislili da će slom Jugoslavije olakšati, ako stupe u vezu s Hrvatima i drugim neprijateljima kraljevskog režima. Kako je većina Hrvata podržavala Seljačku stranku, Nijemci su htjeli dati vodstvo nezavisne Hrvatske predsjedniku Seljačke stranke, Vladku Mačeku, što im se činilo bolje nego podržati ustaše, jer su Nijemci imali mišljenje da je Pavelić talijanski štićenik. Kada je Maček odbio njemačku ponudu, Adolf Hitler prihvatio je talijanski prijedlog i Ante Pavelić je postavljen na čelo novonastale hrvatske države.

Gotovo istodobno u Zagreb su ušle postrojbe 14. njemačke oklopne divizije. Mnogi su građani s naklonošću pozdravili njemačke kolone i Kvaternikov proglas. Veći dio naroda bio je uvjeren da nastaje dugoočekivana hrvatska nacionalna država. 

Dana 13. travnja 1941. Pavelić je stigao u Hrvatsku, a noć na 15. travnja 1941. provodi sa svojom ustaškom emigrantskom pratnjom u Zagrebu. Počeo je obnašati svoje dužnosti čelnika države i proglasio vladu. Nedugo zatim i njegova obitelj stiže u Zagreb.


Da bi dobila podršku svojih saveznika, NDH uvodi jednostranački sustav po uzoru na Njemačku i Italiju. Sve političke stranke su raspuštene.

Mnogi Hrvati koji su htjeli pomoći u razvoju nove hrvatske države, zbog svojih političkih stavova su zatvoreni, među njima i Vladko Maček, koji je u početku bio zatvorenik Sabirnog logora Jasenovac, da bi kasnije bio u kućnom pritvoru, takva je situacija bila u NDH sve do završetka rata.Zanimljivo je da je i Josip Broz Tito promatrao ulazak Nijemaca koji su do tada porazili sve protivnike, pa i moćnu Francusku. Prethodnih dana vodili su se dramatični pregovori o sudbini Hrvatske. Hitlerovi izaslanici nudili su hrvatskom prvaku Vladku Mačeku da preuzme državno vodstvo. On je to odbio iako je prije podržao pristupanje Jugoslavije Trojnom paktu. Predosjećao je da će sile Osovine izgubiti rat. U namjeri da spriječi sukobe i žrtve, ipak je pozvao Hrvate da se "pokore novoj vlasti" i "iskreno surađuju s novom narodnom vladom".

 

Pavelić

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Treći Reich se u zadnji čas morao odlučiti za ustaškog poglavnika, štićenika Mussolinijeva fašističkog režima. Tek kad su riješene sve dvojbe između Berlina i Rima, Pavelić je 15. travnja stigao u Zagreb i imenovao prvu ustašku vladu.

Slovenci su istodobno s uspostavom NDH proglasili svoju "samostalnu državu", što nedvojbeno pokazuje da nesrpski narodi nisu bili za očuvanje velikosrpske Jugoslavije. No, Hitler je u Mariboru još jednom potvrdio da će Sloveniju podijeliti na talijanski i njemački dio. Srbiji je namijenio određenu samoupravu pod vodstvom proosovinskih generala i političara, u granicama prije balkanskih ratova. 

U Hrvatskoj je početno oduševljenje brzo nestalo. Pavelićeva vlast diskreditirala se predajom Dalmacije Mussoliniju. Iako su hrvatskom narodu fašizam i komunizam ideološki bili strani, Hrvati su se ubrzo našli u građanskom ratu, koji je bio odraz i velikih obračuna na svjetskoj sceni.

Međutim, zahvaljujući antifašističkom pokretu i Hrvatska će se naći na strani pobjedničke antihitlerovske koalicije. Svoju državnost pokušat će ostvariti u sklopu Titove federativne Jugoslavije.

 

Nažalost, Hrvati su svoju slobodu i priznanje neovisne države izborili tek 90-ih u Domovinskom ratu, žrtvama za kojima se i danas traga.

 

Vječna im slava i hvala!

 

Živjela nam vječno slobodna i neovisna Hrvatska!

 

Foto: 1. DPCM

teren ljubovo

 

 

 

 

 Autor: Mario Mehaković

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 306 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com