Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
POVIJEST
Hrvatska kroz povijest
Zbirka "svega blaga koje ispoljava narodnu umjetnost i u kojemu se ogledaju umjetnički osjećaji naše nacije"
3. srpnja 1910. - Utemeljen Etnografski muzej u Splitu

 

Etnografski muzej u Splitu

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

 

 

Jedan od najstarijih muzeja u Hrvatskoj, Etnografski muzej u Splitu, utemeljen je 3. srpnja 1910. 

Otada je u Splitu stvorena vrlo značajna etnografska zbirka koja sadrži veliku kolekciju narodnih nošnji, nakita, oružja, umjetničkog obrta, slika, grafika, skulptura, veza, čipke, suvenira i predmeta tradicionalnog narodnog kućnog inventara. Rečeno sažetije riječima osnivača te kolekcije, Kamila Tončića, zbirka je to "svega blaga koje ispoljava narodnu umjetnost i u kojemu se ogledaju umjetnički osjećaji naše nacije".

...

Etnografski muzej u Splitu veliko je životno djelo dalmatinskog arhitekta i pedagoga Kamila Tončića. Rođen u Zadru 1878. Tončić je nakon završenog studija u Beču postavljen 1907. za direktora splitske Obrtničke škole, uz svoj rad strastveno sakuplja etnografske predmete, što ga je navelo da povremeno izloži dio te svoje kolekcije narodnog blaga. U sklopu završnih izložbi na kraju školske godine u Obrtničkoj školi, Tončić 1909. izlaže i rukotvorine dalmatinskih seljanki, te narodne nošnje iz cijele Dalmacije.

Izložba je pobudila pozornost cjelokupnog puka, pa se intelektualna javnost zalaže za osnivanje muzeja narodnog obrta i umjetnosti potkraj sljedeće školske godine. Izložba je ponovno postavljena u još raskošnijem obliku. Više neće ni zatvarati vrata. Postat će, tako, stalni postav novog muzeja, a dan otvaranja izložbe, 3. srpnja 1910. zabilježit će se kao dan osnivanja Etnografskog muzeja. 

Nakon što je Beč odobrio subvenciju za splitski muzej, Tončić počinje sustavni otkup i prikupljanje etnografske građe, koja će se znanstveno obrađivati i restaurirati. Želio je od onih koji su punili europske muzeje sačuvati u narodu nastale umjetnine i umjetničke predmete. Dijelom će oni služiti i kao uzorak za rad đacima Obrtničke škole. Bez ikakva povoda vlasti će 1945. smijeniti Kamila Tončića s mjesta direktora Obrtničke škole i Etnografskog muzeja.

Međutim obje ustanove nastavljaju rad i Tončićevi nasljednici od Aide Koludrović do današnjih dana upotpunit će i zaokružiti tu jednu od najdragocjenijih etnografskih zbirki u Hrvatskoj.

Spomenimo i to da je Kamilo Tončić preminuo u Splitu 29. lipnja 1961.

 

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 


 

Foto: 1. Izvor

teren ljubovo

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 
 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 186 gostiju i nema članova online

A- A A+
COVID-19: Hoćete li se cijepiti?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com