Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
POVIJEST
Hrvatska kroz povijest
"Oglasnik ilirski" umro prije nego je i ugledao svjetlo dana, jer "Hrvatskoj ne treba takvih praznih napora"
12. srpnja 1806. - Prve novine na hrvatskom jeziku

 

Prve novine na hrvatskom jeziku

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

 

 

U doba dramatičnih događaja Napoleonove ere, Zagrepčani su vijesti s bojišnica doznavali posredstvom stranih novina ili sporim privatnim vezama.

 

Primjerice, o tome kako je završila bitka pokraj Waterlooa doznali su tek za 11 dana, posredstvom nekog putujućeg trgovca. 

...

U takvom ozračju, tri bečka studenta medicine, Đuro ŠporerAleksa Praunsperger i Aleksa Vancaš, prihvatili su se zanosnog posla: pozvali su 12. srpnja 1818. u Zagrebu na pretplatu za Oglasnik ilirski, prvi list na hrvatskom jeziku u banskoj Hrvatskoj. Začudo, Šporer i njegovi suradnici ubrzo su dobili carsku dozvolu, no bez novca njihova se novinska utopija brzo rasplinula. 

Posjet bogatim mecenama nije im uspio. Čak je i domoljubni zagrebački biskup Vrhovac odgovorio negativno, jer da "Hrvatskoj ne treba takvih praznih napora". Što je bilo najgore, inicijativa s reklamnim letkom prošla je katastrofalno. Na poziv za pretplatu nije se javio niti jedan jedini pretplatnik! Tako je Oglasnik ilirski umro prije nego je i ugledao svjetlo dana. 

Ipak, to ne bi bile prve novine na hrvatskom jeziku. Bio je to Kraljevski Dalmatin koji je počeo izlaziti 1806. u Zadru pod francuskom okupacijskom upravom. Prije toga izlazili su listovi na drugim jezicima. U malome je Zagrebu 1789. počeo izlaziti Kroatischer Korrespondent, list na njemačkom, koji je ujedno prva sačuvana novinska tiskovina u Hrvatskoj. Prije toga u jozefinsko doba, u Zagrebu su izlazile Ephemerides Zagrebienses ili Zagrebačke novine na latinskome jeziku i njemački Agramer deutsche Zeitunng. Nažalost nije se sačuvao nijedan primjerak tih prvijenaca hrvatskog novinstva. 

Prve prave hrvatske novine pokrenuo je tek 1835. duhovni vođa ilirskog pokreta Ljudevit GajNovine horvacko-slavonsko-dalmatinske svojim su sadržajem najavile novu, preporodnu epohu u našim krajevima. Začudo one su se održale sve do danas ali kao službeni list Republike Hrvatske pod nazivom Narodne novine.

 

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 


 

Foto: 1. Izvor

teren ljubovo

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 
 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 385 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com