Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
POVIJEST
Hrvatska kroz povijest
Deželiću valja zahvaliti za uređenje brojnih javnih gradskih trgova, ulica i škola te osnivanje vatrogasne službe u Hrvatskoj (1868)
Đuro Deželić - prozaik, publicist, prevoditelj i javni djelatnik

 

Đuro Deželić

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

U Zagrebu je Deželić javno djelovao od šezdesetih godina 19. do početka 20. stoljeća, tj. u vrijeme kada se Hrvatska nastoji uzdići politički, ekonomski i kulturno. Bio je senator Zagreba.

 

Njegovim su nastojanjima podignuti mnogi dijelovi grada i sagrađen vodovod. Upravo Deželiću valja zahvaliti za uređenje brojnih javnih gradskih trgova, ulica i škola te osnivanje vatrogasne službe u Hrvatskoj (1868).

...

U političkom životu do 1873. godine izjašnjavao se kao unionist, a poslije se priklonio pravašima. Bio je novinar, povjesničar, književnik, urednik raznih književnih i zabavnih časopisa Narodne novineDanica, DragoljubVienac (prvi urednik), Smilje i dr.), zalagao se za tiskanje Hrvatske enciklopedije, bio je pokretač i osnivač raznih dobrotvornih društava i dopredsjednik Društva čovječnosti, zatim nadvojvoda Dobrovoljnoga vatrogasnog društva. Pisao je i povijesne i filozofske rasprave, političke članke, poeziju, pripovijesti, romane, putopise i životopise poznatih sunarodnjaka. Čitatelje je naročito privukao popularno pisanim člancima iz hrvatske povijesti.

U eseju Đuro Stjepan Deželić (Naši ljudi i krajevi) A. G. Matoš piše: Optimista, veseljak, utjelovljenje zagrebačkog duha. Taj duh javlja nam se u Deželiću čisto gradskim i zagrebačkim vrlinama i manama: elastičnost, praktičnost, univerzalnost, jako pravno i patriotsko osjećanje...

Umro je 28. listopada 1907. u Zagrebu.


Djela: Ivan Kukuljević SakcinskiNova hrvatska kuharica ili Pouka kako se gotove svakakva jelaDuša, raspravaVatrogasni propisnik za prokušavanje štrcaljke itd.

 

Đuro Deželić

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 


 

Foto: 1. tehnika.lzmk.hr

teren ljubovo

 

 

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 

 

 

Vezani naslovi

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 290 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com