Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
POVIJEST
Hrvatska kroz povijest
U ratnim djelovanjima poginulo je 97 njezinih pripadnika, jedan je nestao, a više od 500 ih je ranjeno i ozlijeđeno
23. prosinca 1992. - Osnovana 7. gardijska brigada

 

Pume

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

Na temelju iskustava iz Domovinskog rata tijekom 1991. godine i nakon Sarajevskog primirja Hrvatska vojska osnivala je još četiri gardijske brigade kao udarne postrojbe za buduće oslobađanje Hrvatske.


Među tada osnovanim postrojbama 23. prosinca 1992. u Varaždinu je ustrojena 7. gardijska brigada, popularne Pume. Sedma gardijska brigada ustrojena je oko pripadnika 5. bojne 1. gardijske brigade Tigrovi, a za prvog zapovjednika postavljen je dotadašnji zapovjednik bojne Ivan Korade

...

Odmah nakon osnutka dio brigade priključio se 1993. obrani karlovačkog bojišta, a drugi dio obrani zadarsko-šibenskog zaleđa. Ondje Pume vode žestoke borbe za oslobađanje sela Drače u operaciji Maslenica.

Od kraja 1994. i tijekom 1995. Pume se izmjenjuju s 4. gardijskom brigadom u ratnim djelovanjima na livanjskom području i Dinari gdje osim obrambenih djelovanja znatno pomiču prve borbene crte osvajanjem važnih strateških visova na Dinari u operacijama Zima '94 i Skok 1.

Na temelju Splitskog sporazuma u operaciji Ljeto 95 u energičnom naletu Pume razbijaju neprijateljsku obranu i zauzimaju Bosansko Grahovo. U ratnoj operaciji Oluja, zajedno s 4., 7. gardijska brigada započinje napad, a već sljedećeg dana u 10 sati oslobodila je okolicu i grad Knin te postavila hrvatsku zastavu na kninskoj tvrđavi.

Poslije oslobađanja Hrvatske 7. gardijska brigada jedan je od nositelja i operacije Maestral, na području Glamočkog polja, Mliništa i Drvara, te operacije Južni potez, na području Šipova i Mrkonjić Grada. Tijekom rata 7. gardijska brigada etablirala se kao jedna od najuspješnijih postrojbi Hrvatske vojske.

U ratnim djelovanjima poginulo je 97 njezinih pripadnika, jedan je nestao, a više od 500 ih je ranjeno i ozlijeđeno. Preustrojem Oružanih snaga 7. gardijska brigada je 2003. formalno je ugašena.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 


 

Foto: 1. Izvor

teren ljubovo

 

 

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 562 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com