Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
POVIJEST
Hrvatska kroz povijest
"Kočnice otpusti i veselju se prepusti!"
16. veljače 1860. - Prvi organizirani samoborski fašnik

 

Samoborski fašnik

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

Kočnice otpusti i veselju se prepusti!, stalno je geslo samoborskog fašnika, narodnog slavlja te jedne od najstarijih i najveselijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj, kojim se označava skorašnji kraj zime i početak proljetnih dana.

Pisani dokumenti prvo fašničko veselje u Samoboru spominju 1827., ali prvi organizirani fašnik priredio je 16. veljače 1860. Josip Kompare, znameniti Samoborac, čije su šale tridesetak godina zabavljale posjetitelje samoborske norijade.

...

Kompare je bio vatreni pristaša Ante Starčevića i još vatreniji kritičar mađarona. Svojim je britkim šalama često pogađao u živac mađarsku vlast, i to toliko da mu je 1884. ban Khuen Hedervary zabranio održavanje maskirane povorke. Pa ipak, fašnička veselja su se nastavila i postala bučnija i bogatija.

Početkom dvadesetog stoljeća u ceremoniju se uvodi živi princa fašnika. Princ, uz princezu Sraku, Sudeca i Fiškala, preuzima ključeve grada i vlada Samoborom koji postaje središtem samoproglašene Slobodne Fašničke Republike.

Dok traje njihova vladavina vesela družba zabavlja pučanstvo šalama i ironičnim komentarima društvenih zbivanja. Tijekom vremena samoborski fašnik postao je najvažnija i najveća turistička manifestacija grada. U to vrijeme ne maskiraju se samo ljudi, već i cijeli grad. Trgovi i lokali mijenjaju izgled uvijek originalnim ilustracijama i provokativnim natpisima, a ulicama pod tisućama krabulja vladaju smijeh, ples i radosna pjesma.

Nekad mala satirična priredba, prerasla je u moderan festival maski, koji u Samobor dovede oko 200 tisuća gostiju.

Fašnik završava na pokladni utorak tradicionalnim suđenjem Princu Fašniku. Lutku princa fašnika osude na lomaču za sve zlo i grijehe koji su se zbili u Samoboru za njegove vladavine, te ju spale u nadi da će u ognju nestati sve zlo i da će godina biti bolja.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 


 

Foto: 1. Izvor/Pixsell

teren ljubovo

 

 

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 307 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com