Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

30 godina od pronalaska tijela 18 hrvatskih branitelja, nitko za zločin nije kažnjen

 
Kusonje
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Obitelji, suborci i brojna izaslanstva, među kojima je Vladino predvodio ministar branitelja Medved u subotu su u Bjelovaru odali počast mučki ubijenim hrvatskim braniteljima u Kusonjama 8. rujna 1991., čija su tijela pronađena pola godina kasnije, a pokopana su na groblju Borik 5. veljače 1992.

 

Organizatori sjećanja iz Udruge obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata Kusonje 91.- 93.  podsjećaju da je prošlo 30 godina otkako su u masovnoj grobnici u Rakovom Potoku pronađena tijela 18 hrvatskih branitelja mučki ubijena u Kusonjama, te otkako su ispraćeni na svoja vječna počivališta na bjelovarskom groblju Borik.

...

 

Sudjelujući na obilježavanju i odavanju počasti 18-orici poginulih hrvatskih branitelja, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, kao izaslani premijera, istaknuo je da hrvatska Vlada nikada neće prestati tragati za nestalim braniteljima.

Podsjetio je kako su obitelji branitelja poginulih u Kusonjama pola godine trpjele agoniju ne znajući gdje su tijela njihovih najmilijih. Posmrtni ostaci hrvatskih branitelja pronađeni su sakriveni u masovnoj grobnici u Rakovom Potoku i to je bila prva masovna grobnica u Domovinskom ratu.

U spomen na ubijene hrvatske branitelje služena je sveta misa zadušnica u Katedrali Svete Terezije Avilske.

 

Kuća broj 55

Napadnuti sa svih strana daleko brojnijim četničkim snagama, hrvatski su branitelji pružali žilav otpor, sve do 9,00 sati, kad su srpski teroristi razrušili jedan dio kuće i tako ih primorali na izlazak iz zaklona.

U kući na broju 55 (gdje su se sklonili i organizirali obranu) većina ih je ubijena u borbi, a zarobljeno 7. Zarobljenici su vezani žicom, najprije surovo mučeni i na kraju smaknuti. Tijekom 8. i 9. rujna te ratne 1991. godine, u Kusonjama je ubijeno 18 vojnika 105. brigade i 2 policajca.

Naši su vojnici i policajci poduzeli sve što je bilo u njihovoj moći da dođu do tijela svojih poginulih prijatelja, ali to je zbog odnosa snaga i vrlo jake neprijateljske vatre bilo nemoguće, iako je u više navrata pokušan proboj.

Još jedan u nizu nekažnjenih zločina

Zločin u Kusonjama jedan je od najtragičnijih događaja na pakračkom području tijekom Domovinskog rata i ostao je zabilježen i na filmskim vrpcama, kako se branitelji koji su hrabro položili svoje živote za slobodu ne bi zaboravili.

Pored dokumentarnog filma „Priča o zlatnom lančiću“ (koji donosi tragičnu ispovijest unesrećene majke jedne od žrtava koja je na identifikaciji prepoznala tijelo sina po zlatnom lančiću i križu što ga je za života nosio o vratu) o tragediji u Kusonjama je snimljen i igrani film „Broj 55“ (prema kućnom broju na mjestu stradavanja branitelja) redatelja Kristijana Milića. Film je iste godine postao apsolutni pobjednik Pulskog festivala (pored Velike zlatne arene kao najbolji film, dobio je još 7 zlatnih arena: za režiju, scenarij, specijalne efekte, scenografiju, montažu, masku i kostimografiju).

Kao i velika većina drugih srpskih zločina i ovaj je do danas ostao nekažnjen.

 

Zahvaljujući majkama poginulih branitelja, na mjestu stradanja je izgrađena kapela Male Gospe, čime je odana trajna počast onima koji su za Domovinu dali najviše što su mogli – svoje živote.

 

Autor: Mario Mehaković

Izvor: DPCM/Hina

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 242 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com