Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 

Srbija lako može ispuniti traženi kriterij

Predsjednica odgovara na kritike iz Srbije

 

Kolinda Grabar

 

Srbijansko izaslanstvo predvođeno premijerom Aleksandrom Vučićem sinoć je napravilo strku u Bruxellesu i zbog toga što je blokirano otvaranje poglavlja 26 demonstrativno napustilo grad dan uoči međuvladine konferencije.

Iako Hrvatska nije jedina zemlja koja ima rezerve prema otvaranju navedenog poglavlja, srpski dužnosnici najoštrije kritiziraju službeni Zagreb.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na upit novinara izjavila je danas u Varaždinu da traženi kriterij za otvaranje poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi nije nikakav politički problem i da ga Srbija lako može ispuniti.

Podsjetila je da se Hrvatska tijekom pregovora suočavala s mnogo blokada koje su se doživljavale kao nepravedne, a istodobno je bilo izvan hrvatske moći da ih u tom trenutku riješi. A u ovom slučaju riječ je o kriteriju koji je vrlo lako ispuniti i za koji uopće ne vidim politički ili bilo koji drugi problem zašto ne bi bio ispunjen, naglasila je predsjednica. Uostalom i deklaracija koju sam potpisala s gospodinom Vučićem je bila ispružena ruka da će Hrvatska biti partner Srbiji na putu u članstvo Europske unije, kazala je predsjednica, naglasivši da upravo ta deklaracija pretpostavlja poboljšanje uvjeta života i obrazovanja nacionalnim manjinama, uključujući i hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji. Stoga smatra da upravo ta deklaracija sama po sebi sadržava obvezu ispunjavanja tog kriterija.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić oštro je napao Hrvatsku, koju optužuje za buđenje ustaštva i ljubomoru prema Srbiji, te nešto blaže kritizirao Bugarsku i Europsku uniju zbog toga što Beograd danas neće otvoriti pregovaračko poglavlje 26 na međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu.

Dačić je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) kazao da su na otvaranje poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi prigovore imale i Hrvatska i Bugarska, ali da te dvije zemlje nisu jedine koje stoje iza blokade.

Podsjetivši na aferu sa srpskim čokoladicama, Dačić je ocijenio da se u Hrvatskoj obnavlja fašistička i ustaška ideologija. Jadna je takva EU ako Hrvatska vodi glavnu riječ i uvjetuje europski put Srbije, a pritom svakodnevno narušava temeljne vrijednosti za koje se zalaže Europska unija, rekao je Dačić.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić na međunarodnom skupu u Beogradu kritizirao je Hrvatsku zbog blokade otvaranja poglavlja 26, ali je istodobno pozvao Zagreb na razgovore, bilateralnu suradnju i stvaranje društva bez granica, rasnih i vjerskih sukoba.

Obraćajući se ministrima vanjskih poslova i sudionicima skupa Organizacije za crnomorsku ekonomsku suradnju (BSEC) u Beogradu, Nikolić je rekao kako je Srbija očekivala potporu u otvaranju novih pregovaračkih poglavlja s EU svih zemalja članica i upitao vrijedi li ocjena jedne članice Unije kao ocjene ostalih 27, aludirajući na protivljenje Hrvatske otvaranju poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi.

Prema njegovim riječima, nema mjesta sumnji da će Srbija, u suradnji s vijećima svake nacionalne manjine, posvećeno i stručno rješavati pitanja nastave na materinjem jeziku, udžbenika, nastavnika, specifičnih sadržaja.

Kako prenosi RTS, Nikolić je rekao da se u susjednoj Hrvatskoj nadmeću se tko će više naštetiti Srbiji ili je uvrijediti, dok se istodobno veličaju simboli pod kojima su u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj ubijani Srbi, Romi i Židovi, a predsjednica Hrvatske se ispričava roditeljima što je u paketićima djeci poklonila i čokolade proizvedene u Srbiji.

Premijer Aleksandar Vučić i srbijansko državno izaslanstvo sinoć su demonstrativno napustili Bruxelles prosvjedujući zbog stajališta Hrvatske o uvjetima koje Srbija treba ispuniti za otvaranje poglavlja 26.
Po diplomatskim izvorima, nekoliko zemalja članica, među njima i Hrvatska, imalo je nekoliko primjedbi u vezi s obrazovanjem na manjinskim jezicima. Hrvatska je imala primjedbe oko udžbenika na hrvatskom jeziku. Srbija je na tom planu započela nešto činiti, prevoditi postojeće udžbenike za osnovne škole na hrvatski, ali ne i raditi na posebnim udžbenicima namijenjenim pripadnicima hrvatske zajednice, dok se u vezi sa srednjom školom još ništa ne radi.

 

Foto: 1. HRT

Autor: UCM

Izvor: HRT

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 546 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com