Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

Srbi s druge strane Une čuli vapaj umirućih Hrvata
BAĆIN 21.10.1991.: Srpska paravojska likvidirala je 56 hrvatskih civila
 
 

 

U vihoru rata

 

 

Na današnji dan 1991. godine, srpska paravojska likvidirala je 56 hrvatskih civila, mahom žena i staraca, te ih pobacala u plitke grobove u Baćinu na Banovini. 

 

Druga masovna grobnica po veličini iza Ovčare u sebi je sve do 1997. skrivala izmasakrirana tijela. Točnije, gomilu izmrvljenih kostiju…

...

Većina tijela nađena su bez udova i odsječenih glava. Identificirano je 36 osoba: njih 31 bilo je iz Dubice, a pet iz Cerovljana, ti su ljudi dostojno pokopani, dok preostalih 20 NN osoba počiva u zajedničkoj grobnici u Dubici.

 

Srbi s druge strane Une čuli vapaj umirućih Hrvata

Žrtve su umirale danima. To su potvrdili vještaci koji su radili na ekshumaciji, ali i iz iskaza svjedoka s druge, bosanske strane rijeke Une koji su rekli da su  danima čuli vapaje s hrvatske obale.

Iz iskaza  ranijih svjedoka i sa srpske strane saznalo se da su tijela najmanje 56  ubijenih Srbi nakon likvidacije ostavili na mjestu zločina, a neke pobacali u Unu.

“Tadašnje rukovodstvo Mjesne zajednice Dubica na čelu s predsjednikom SDS-a Milom Mišljenovićem 18. listopada ‘91., na sastanku u poljoprivrednoj zadruzi, donijelo je odluku da se preostalo hrvatsko stanovništvo popiše i pritvori u seoski dom u Cerovljanima i u vatrogasni dom u Dubici.

Dva dana kasnije, na ove dvije lokacije zatočeno je više od 70 ljudi. Nakon tri dana ljudima je rečeno da idu na razmjenu u Glinu. Iako je to svima bilo sumnjivo, potrpani su u autobus i krenuli prema Kostajnici”, kaže Ivica Pandža Orkan, umirovljeni pukovnik HV-a zahvaljujući kojem je Baćin dobio Spomen-sobu.

 

Umjesto na razmjeni, završili u plitkim grobovima

“U selu Baćin dočekala ih je Jedinica za posebne namjene MUP-a SAO Krajine predvođene Stevom Borojevićem. Izvukli su ljude i između ceste i rijeke na jednoj poljani i pobili ih. Nisu pokopani dok nije počelo smrdjeti pa su došli bageri i iskopali rupe u koje su pobacani”.

Orkan dodaje i kako hrvatska javnost premalo zna za ovaj zločin:

“Uz dužno poštovanje prema svim žrtvama, ali Baćin je doživio veće zlo nego Škarbrnja, no tako se malo govori i zna o tome.”

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

  

 

foto: Wiki commons

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Snježana Vučković

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

Vezani naslovi

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 728 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com