Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

U oslobađanju je poginulo 8 hrvatskih branitelja, a bitka za Đavolju Gredu pamti se kao prvi ofenzivni uspjeh hrvatskih postrojbi na Istočnoslavonskom bojištu
(18. prosinca 1991.) Protunapadni udar na 'Đavolju gredu'
 
Đavolja greda

 

U vihoru rata

 

 

 

Nakon okupacije Paulinog Dvora 16. prosinca 1991., odnosno nakon što su srpske postrojbe izbile na lijevu obalu Drave i nasuprot Donjogradskog groblja, Luke Tranzit i Nemetina, hrvatska strana morala je poduzeti protunapadnu akciju.

 

Naime, prednji kraj obrane Osijeka sada je bio izložen izravnoj vatri s boka, dok je istočni dio grada bio izložen u cijelosti, čak i pješačkoj vatri.

...

Štoviše, preko Kopačkog rita agresoru se otvarala mogućnost povezivanja sa snagama istočno od Osijeka, a zbog tenkoprohodnog područja postojala je čak i mogućnost presijecanja grada Osijeka na dva dijela.

Stoga je cilj akcije „Đavolja greda“ bio potisnuti agresora iz šireg područja Kopačkog rita, te zauzeti zonu obrane lijeve obale Drave, čime bi se agresoru onemogućili svi prilazi sjevernim dijelovima grada.

No, snage agresora bile su vrlo dobro ukopane i opremljene, a također su imale dobre izvore informacije zbog čega je već prilikom prvog sukoba 16. prosinca došlo do žrtava na hrvatskoj strani.

Stoga je udar 18. prosinca izveden u strogo kontroliranim uvjetima, a komunikacija se vršila isključivo šiframa putem „motorola“ i telefona.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Nositelj akcije bila je 135. brigada, potom dijelovi specijalne policijske jedinice „Orao“, topništvo 106. brigade, 1. bojna 160. brigade, vod specijalne postrojbe „bojna Frankopan“, pripadnici policije iz Belog Manastira, te riječna ratna flotila. 

Nakon izviđanja i topničke pripreme, rano ujutro pripadnici 135. brigade krenuli su u napad, u kojem su u cijelosti porazili okupatora, a još istog jutra zapovjednik osječke obrane Branimir Glavaš obišao je teren i čestitao postrojbama na ostvarenom uspjehu.

 

U oslobađanju je poginulo 8 hrvatskih branitelja, a bitka za Đavolju Gredu pamti se kao prvi ofenzivni uspjeh hrvatskih postrojbi na Istočnoslavonskom bojištu 1991. godine.

 

Osvojena je pritom veća količina oružja i opreme, a srpske snage više nisu napredovale ni milimetra na tom dijelu bojišnice i Osijek je do kraj rata ostao nepokoreni grad.

 

 

foto: 1. DPCM/Udruga veterana 130. brigade Osijek

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 246 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com