Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

Operacijama Papuk-91 i Orkan-91 hrvatske snage oslobodile su golem teritorij
(3. siječnja 1992.) Završila operacija 'Papuk 91'
 
Papuk 91

 

U vihoru rata

 

 

 

Zbog gubitka okupiranog teritorija tijekom izvođenja teritorijalno najopsežnije oslobodilačke operacije u zapadnoj Slavoniji, naziva Papuk 91, postrojbe JNA i pobunjenih Srba 30. i 31. prosinca 1991. izvodile su intenzivne udare oklopom, topništvom i pješaštvom ka Lipiku, Prekopakri i Pakracu.

 

Hrvatska strana odgovorila je udarom 127. brigade koja je 31. prosinca 1991. ponovo oslobodila Kusonje i komunikaciju Pakrac – Požega.

...

Istog dana načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske Anton Tus izdao je zapovijed da se s većim snagama pristupi još snažnijem udaru kako bi se okupatora odbacilo južno od rijeke Save.

U Sarajevu je potom 2. siječnja 1992. potpisan sporazum o apsolutnom prekidu vatre u Republici Hrvatskoj. Primirje je trebalo započeti sutradan u 18 sati, stoga je hrvatska strana pokušala dotad osloboditi što je više moguće teritorija.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Ujutro 3. siječnja postrojbe 123. brigade uspješno su krenule u napad prema Kričkama, ali su srpske snage, uz pomoć oklopa i zrakoplovstva, žestoko odgovorile. Kako su u akciju tog jutra krenule samo još snage 121. brigade na novogradiškom pravcu, te zbog velikih gubitaka, pripadnici 123. brigade povučeni su iz Krički, a time je i završila operacija Papuk-91.

Ona je bila pokrenuta nakon što je u operaciji Otkos 10 oslobođen velik prostor Bilogore, a trajala je od 28. studenoga 1991. sve do Sarajevskog primirja pri čemu je oslobođeno oko 1.000 kvadratnih kilometara područja. Velikosrpski agresor potisnut je iz općina Daruvar, Virovitica, Orahovica, Podravska Slatina i Požega, i šireg područja Pakraca, a oslobođeno je više od 100 naselja.

U zadnjim danima borbi postrojbe su bile izmorene, pretrpjele su velike ljudske gubitke, a uz to su imale i problem s nedostatkom opreme potrebnom za provedbu operacije ovakvih razmjera.

No, operacijama Papuk-91 i Orkan-91, a koja se izvodila na novljanskom i novogradiškom bojištu, hrvatske snage oslobodile su golem teritorij, ostvarivši time iznimno dobre rezultate potrebne za konačno oslobađanje zapadne Slavonije koje se zbilo 1995. u vojno redarstvenoj operaciji Bljesak.

 

 

foto: 1. DPCM/pozega.eu

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 187 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com