Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Svijet kroz povijestPOVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST
Slaveni su imali kvalitetno pješaštvo, sposobne strijelce ali i elitne jedinice
Slaveni, šumski ratnici (2/3)

 

Slaveni, šumski ratnici

 

 

Slaveni; superiorni šumski ratnici - srednjovjekovna gerila

Iako same upute, ali i inzistiranje na što okrutnijoj odmazdi u borbama protiv Slavena daju naslutiti veliki respekt, ono što autor i nije pokušao sakriti možemo razaznati u nabrajanju vrlina slavenskih ratnih grupa, a čemu je najveći dio teksta i posvećen. Pseudo-Mauricije naglašava da se Slaveni dobro snalaze na (i u) vodi, te imaju savršenu taktiku bijega i skrivanja, ali uz to primjenjuju i čitav niz drugih vještina. Preferiraju trikove – „to oni izvode rado i na razne načine“, a prije svega koriste prirodu da nadjačaju neprijatelja; koriste vodu, tjesnace i, nadasve šume, pa bi im, sudeći prema sadržaju Strategikona najbolje pristajao naziv šumski ratnici.

O snalažljivosti Slavena u šumama svjedoči i upozorenja za poduzimanje svih mjera opreza jer upravo ta mjesta preferiraju i za napad i za obranu, ali i za bijeg iz zarobljeništva, jer se „naročito zbog razlistane šume stvara prilika zarobljenicima da bez straha pobjegnu“. Prema tome, značajke borbe Slavena, kako ih opisuje autor Strategikona, svojstvene su načinu ratovanja gerilaca. To vrijedi posebice ako se uzme u obzir da je po definiciji gerila oblik oružanoga otpora stanovništva jedne zemlje (područja, teritorija) ili određenih grupa, u uvjetima apsolutne brojne, materijalne i tehničke nadmoćnosti protivnika, odnosno da je to više ili manje organiziran oblik otpora i borbe protiv jačega protivnika, kojega, u vojnom pogledu, karakteriziraju djelovanja malih, ali veoma pokretljivih i raznoliko naoružanih oružanih grupa i jedinica, te primjena raznovrsnih oblika borbe. Spomen kako Slaveni imaju pripremljene odstupnice iz svojih naselja, odnosno „da prave više izlaza iz mjesta prebivanja“, u skladu je sa strategijskim ciljem gerile da se teritorij ne osvaja i ne čuva pod svaku cijenu.

Nasuprot tome, gerilom se, primjenjujući česte, gotovo svakodnevne manje akcije, prije svega, neprijatelj želi dezorganizirati i demoralizirati, a u konačnici uništiti. Činjenica da prema pravilu gerilskoga ratovanja gerilci izbjegavaju frontalne sukobe s jačim snagama neprijatelja, da djeluju prikriveno, iznenada, često noću i u nepovoljnim vremenskim uvjetima, te da kao taktičke oblike djelovanja najčešće primjenjuju zasjede, prepade i diverzije, poslije kojih se brzo povlače, u potpunosti odgovara najčešćem opisu ratovanja Slavena u bizantskim izvorima. Dakako, da bi se ispunilo temeljno pravilo gerile: napasti iznenada, na mjestu i u vrijeme kada to neprijatelj najmanje očekuje, potrebno je imati kvalitetne borce (hrabre i vješte) i sposobne zapovjednike, kao i što čvršći oslonac na stanovništvo područja na kojem se takvi prepadi vrše. Prema pisanju Strategikona, očigledno je da su ih Slaveni imali.

Strategikon pokazuje da su Slaveni imali kvalitetno pješaštvo, ali i sposobne strijelce, što jasno podrazumijeva i određenu vojnu organizaciju i zapovjednu hijerarhiju, „vojvode“. Slavenska vojna organizacija izgleda da je posjedovala i elitne jedinice, grupe usporedive sa današnjim postrojbama za specijalne namjene (posebno za diverzije i izviđanja). Takvo što možemo zaključiti kada se spominju „okretniji mladići, koji iz potajice napadaju vojsku“, i to čak i nakon poraza na otvorenome. Ovdje zasigurno nije bila riječ o individualnim odmetnicima-pljačkašima jer se bizantska vojska kretala u prevelikom broju da bi se mogli vršiti pojedinačni prepadi u svrhu otimanja plijena.

Upućujući vojskovođe kako da ratuju protiv Slavena, Pseudo-Mauricije naglašava tri glavna elementa: napad sa više strana, najjači udar s najelitnijim postrojbama; „sa izabranim momcima“, odnosno „sa posebnim odjeljenjem“, dakle vlastitim „specijalcima“ i potporu glavnina ostalih bizantskih snaga tako da ujedine napredovanje i pljačku. U toj podjeli zadaća jasno se vidi da u pohod idu sa mnogo jedinica (četa), koje se kasnije taktički dijele. Upravo naglašavanje potrebe za slanjem velikog broja vojnika protiv Slavena pokazuje koliko ih Pseudo-Mauricije cijeni kao ratnike. Sistemom iznenadnih napada i napada sa više strana pokušava se izbezumiti protivnika, te ga u bijegu natjerati da naleti na drugi dio bizantskih snaga. Uza sve te odrede, i vojskovođa ima svoje postrojbe, nešto poput taktičke pričuve, s kojima čeka u blizini, u slučaju da se pokaže potreba za pružanjem podrške i ubacivanjem svježih snaga u borbu. Osobne jedinice vođe pohoda, Stratega (tri ili četiri čete) su onodobno brojile i do tisuću ljudi, što govori u prilog pretpostavci o velikoj vojnoj sili koju je Bizantsko carstvo aktiviralo prilikom napadajnih aktivnosti protiv Slavena. To je prilično shvatljivo ako pratimo podatak da „najbolji“ djeluju u par četa, odnosno da za njima ide „mnogo četa“, te ako istovremeno Strateg u vlastitoj pričuvi ima tri ili četiri čete do tisuću ljudi. Iz svega proizlazi da ukupan broj vojnika s kojim su Bizantinci kretali u pohode na Slavene nije bio manji od 10 000 (vjerojatno je bio i puno veći), a to su uistinu jako velike brojčane snage za jedan vojni pohod protiv inferiornije vojske.

Ogroman broj bizantske vojske u pohodima protiv Slavena nikako ne predstavlja jedino priznanje sposobnosti i snazi slavenskih ratnika. Iz sadržaja teksta može se pretpostaviti da su Bizantinci imali jako loših iskustava sa Slavenima, a ne treba odbaciti ni pretpostavku da je sam Pseudo-Mauricije bojevao s njima, te da su njegovu vojsku Slaveni teško porazili. On, na primjer, samo jednom napominje da treba napraviti pokolj nad zarobljenicima ili samo jednom opisuje kako se treba boriti protiv urličućeg slavenskog napada. Nasuprot tome, inzistira na oprezu u šumama - spominje ih kao opasnost čak 9 puta (u ostalim varijacijama još toliko), te posebice na oprezu kod vode, prijelaza, tjesnaca, trikova, što spominje više od 20 puta! Sve to navodi na pomisao da su na takvim mjestima Bizantinci svojevremeno itekako nastradali. Tome u prilog govori i preporuka da se u rat protiv Slavena ide zimi „kad drveće ogoli“. Polaziti u rat u najtežim zimskim uvjetima za napadače istinski je raritet koji može predočiti koliki je bio bizantski strah ratovanja u šumama, tj. koliko su Slaveni bili opasni kao neprijatelj koji preferira borbe u takvom okruženju.

Osoba koju zanima vojna povijest, posebice umijeće ratovanja Slavena u ranom srednjem vijeku, s oduševljenjem će čitati bizantski izvor Strategikon. S obzirom na iznimnu autentičnost, čini se da je osoba koja je pisala (ili diktirala) Strategikon imala ogromno ratno iskustvo, posebice iskustvo ratovanja protiv Slavena. Za takvu konstataciju, osim stila pisanja, indikativna je i namjera teksta da bez pretjerivanja ili želje za samoisticanjem upozori na način ratovanja protiv Slavena. Sadržaj priručnika Strategikon, kao i ostalih izvora upućuje na zaključak da su Slaveni imali organizirane, dobre i djelotvorne vojne postrojbe, što je u suprotnosti sa stereotipom da Slaveni „nisu bili dobri ratnici“, odnosno da su Slaveni bili poljoprivrednici ili izrazito stočarsko-zemljoradnički narod, a koji prevladava u historiografiji o ranom srednjem vijeku. Naprotiv, držim da je dio Slavena bio itekako vojno aktivan i da su gajili adekvatnu i kvalitetnu ratničku vještinu. Dakako, to ne znači da se većina Slavena nije bavila zemljoradnjom i stočarstvom, iako se može pretpostaviti da su zasigurno i oni katkad bili primorani prihvatiti borbu, makar u obrambene svrhe.

 

- nastavlja se -

 

Svijet kroz povijest

Autor: Tomislav Šulj

Foto: UCM

 

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 342 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Budućnost Hrvatske je u rukama:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Nema slika
Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja