ZDRAVLJE
Artičoka (Cynara scolimus L., Asteraceae) je snažna dvogodišnja ili katkad višegodišnja biljka visoka do dva metra, gola ili fino pustenasto dlakava. Listovi su vrlo veliki, dugi do 70 cm, jednostruko do trostruko perasto razdijeljeni, sa širokim odsječcima ili gotovo nerazdijeljeni, s ljubičastim trnovima ili bez trnova. Cvjetne glavice su pojedinačne, vrlo velike, u promjeru do 10 cm s mesnatim dnom cvata. Cvjetovi su plavo-ljubičasti do crveno-ljubičasti. Ovojni listovi također su u donjem dijelu mesnati, gotovo bez trnova na vrhu. Artičoka se odavno uzgaja, a potječe iz Sredozemlja.
Dijelovi biljke koji se koriste
U terapijske svrhe koriste se listovi, koji se beru u prvoj godini nakon cvatnje. Potrebno je istaknuti da cvjetovi, koji se koriste u prehrani, nemaju ljekovito djelovanje.
Kemijski sastav
Listovi artičoke sadrže cinarin, flavonoidne spojeve poput luteolin-7-glikozida i luteolin-7-rutozida, gorki lakton cinaropikrin, te brojne hidroksi-kiseline (hidroksimetil-akrilna, mliječna). Biljka sadrži vrlo osjetljive spojeve (prije svega cinarin) koji se sušenjem raspadaju pod utjecajem enzima iz listova, stoga se preporučuju pripravci od svježe nesušene droge, kao što su sok svježe biljke ili pripravci spravljeni SIPF tehnologijom. Suhi ekstrakti, dobiveni iz suhe biljke, iskazuju slabije djelovanje od iscrpaka iz svježe biljke. Ako se biljka suši, tada proces sušenja mora biti brz, na povišenoj temperaturi. Uglavnom, spraviti kvalitetan pripravak nije jednostavno. Zato je poželjno prilikom kupnje konzultirati se o kvaliteti, pazeći da je pripravak spravljen od svježe biljke.
Indikacije
Biljka je službeno odobrena kao biljni lijek za probavne tegobe, hepatobilijarne tegobe (otežano lučenje žuči), te tretman dislipidemija, poput povišene razine kolesterola.
Artičoka se tradicionalno koristi u "kurama čišćenja" organizma. Takve se kure obično provode u rano proljeće, te nakon duljih razdoblja uzimanja lijekova, a traju tri, četiri tjedna. Cilj takvih kura je olakšati regeneraciju jetre opterećene pojačanim metabolizmom i izlučivanjem lijekova. Preporučuju se i kod ljudi profesionalno izloženih tvarima čije prisustvo opterećuje jetru (organska otapala, lakovi...), kao i ljudima s alergijskim tegobama (alergije na inhalacijske alergene poput peludi, alergije na hranu).
Način primjene i doze
Infuz - Priprema se tako da se 2,5 - 4 grama suhog lista prelije s 250 mL kipuće vode, ostavi stajati 10 - 15 minuta i procijedi. Ta količina priprema se isključivo svježa tri puta na dan i pije se između obroka. No, infuz lista artičoke iznimno je gorak i rijetko se koristi. Nekoć se kao gorki infuz koristio za povećanje apetita.
Standardizirani pripravci (kapsule, instant čajevi) - Moraju biti ekvivalentni dozi od 10 g suhih listova. Ovisno o formulaciji, uzimaju se 2 - 3 puta dnevno oko pola sata prije obroka.
SIPF pripravak - Spravlja se od svježe biljke, pa se kao i pripravci soka svježe biljke preferiraju u upotrebi. Jedna čajna žličica pripravka otopi se u pola čaše vode i pije 2 - 3 puta dnevno, pola sata prije obroka.
Upotreba artičoke kod povišenog kolesterola
Korisno je ponoviti kako povišeni kolesterol predstavlja samo jedan od rizičnih čimbenika u procesu nastajanja ateroskleroze. Artičoka smanjuje povišeni kolesterol, podižući razinu "dobrog" HDL kolesterola i smanjujući razinu "lošeg" LDL kolesterola. Takvo djelovanje posljedica je koleretičnog djelovanja, tj. pojačanag lučenja žuči, zbog čega je jetra u stanju pojačati razgradni metabolizam koji pretvara kolesterol u žučne kiseline. Za razliku od lijekova iz klase statina, artičoka ne smanjuje sintezu kolesterola, nego samo povećava njegovu razgradnju. Taj mehanizam je presudan u završetku tzv. reverznog transporta kolesterola, procesa kojim se organizam rješava viška kolesterola.
Loš protok žuči, u nekim zemljama nazvan "hepatobilijarna insuficijencija", odveć je često zanemaren problem, čija posljedica mogu biti probavne tegobe, nadutost, zatvor i povišen kolesterol. Jedan od čestih subjektivnih simptoma ovakvog stanja jest osjećaj nadutosti nakon jela, u području gornjeg dijela trbuha.
U kurama smanjenja kolesterola obavezne su dijetetske mjere i izbjegavanje kolesterolom bogate hrane poput crvenog mesa, jaja, životinjskih masnoća i rafiniranih biljnih ulja. Može se uzimati i artičoka, i to mjesec dana kao tekući pripravak tri puta dnevno, a nakon toga kao "doza održavanja" jednom do dva puta dnevno.
S artičokom se preporučuje uzimanje omega-3 kiselina. Za razliku od uvriježena mišljenja, omega-3 kiseline nisu sadržane samo u ribljem ulju. Ono sadrži EPA (eikozapentaensku kiselienu) i DHA (dokozaheksaensku kiselinu). Preparat bi trebao sadržavati i α-linolensku kiselinu (ALA). Poznato ulje bogato ALA-om je ulje lana, ali i ulje jezgre oraha (Juglans regia) i ulje konoplje (Cannabis sativa). I omega-3 kiseline smanjuju povišen kolesterol, ali njihova ljekovitost dolazi prije svega do izražaja zbog preventivnog djelovanja na proces ateroskleroze.
Poznato maslinovo ulje nije ljekovito zbog sadržaja masnih kiselina, nego prije svega zbog koleretičnog djelovanja, tj. poticanja lučenja žuči. Općenito vrijedi pravilo da gorči tipovi maslinova ulja djeluju bolje koleretično.
I brojne druge biljke katkad se koriste s artičokom. To mogu biti crvena gljivica riže (Monascus purpureus) koja smanjuje sintezu kolesterola, te piskavica (Trigonella foenum graecum). O smislenoj terapiji porazgovarajte sa stručnim fitoterapeutom.
Kontraindikacije i nuspojave
Artičoku treba izbjegavati kod opstrukcije žučnih vodova i sumnje na žučne kamence. Kod ljudi s odstranjenom žučnom vrećicom treba uzimati pola navedene doze. Inače je sigurna za upotrebu i lišena toksičnih učinaka. Ipak, nakon mjesec dana terapije treba razmisliti o stanci od tjedan dana, uz konzultaciju sa stručnom osobom.
Recept - artičoke s mladim bobom
Sastojci
- pola kilograma kuhanog mladoga boba
- deset artičoka
- pola glavice češnjaka
- maslinovo ulje
- peršin
- krušne mrvice
Priprema
Namačite artičoke sat i pol u vodi da izgube gorčinu. Napravite kompaktnu smjesu od boba, češnjaka, peršina, maslinovog ulja i krušnih mrvica. Posolite i popaprite po želji.
Napunite tom smjesom artičoke, položite ih u tavu da gledaju prema gore, prelijte ih maslinovim uljem, nalijte vode do ruba artičoka, dodajte sol, papar i peršin.
Poklopite i pustite da zavri te da krčka na laganoj vatri sat i pol.
Foto: 1. UCM
Autor: UCM
Izvor: alternativa-za-vas.com/vasezdravlje.com