Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Zdravlje - ljekovito biljeZDRAVLJE

LJEKOVITO BILJE
Čuvar srca i pluća
JAGORČEVINA (JAGLAC)

Ljekovito bilje - Jaglac

 

Još je Kneip cijenio jagorčevinu kao vrlo dobar lijek kod reumatskih tegoba i tegoba respiratornih organa.

 

Kod nas razlikujemo tri vrste jaglaca koji se razlikuju u odnosu na običan jaglac (Primula vulgaris), a to su Primula veris – jagorčika ili rani jaglac (cvjetovi su tamno žuti, a listovi s donje strane zeleni – pustenasti) te podvrsta Primula columnae (cvjetovi tamno žute boje, a listovi s donje strane dlakavi), Primula elatior – visoki jaglac (cvjetovi blijedo žuti, a listovi s donje strane uz žile dlakavi).

Kod ovih vrsta za razliku od običnog jaglaca cvjetovi su smješteni na produženoj stabljici, na kojoj su smješteni cvjetovi nagnuti na jednu stranu, koji tvore štitasti cvat. Listovi tvore rozetu, mesnati, duguljasti te naborani i nazubljeni nepravilno. Plod je tobolac. Cvate od veljače do svibnja. Aromatičnog je i ugodnog mirisa cvjetova a okus cvjetova je slatkast. Korijen kad se osuši miriše po anisu.


Obični jaglac raste skoro svuda, a P. Columnae na brdsko-planinskom području, pred planinskim područjima, P. Veris na sunčanim obroncima, livadama, šikarama itd.


Branje i prerada

Beremo mlade listove i cvjetove za pripremu raznih proljetnih salata, a za lijek i sušenje rabimo korijen, list i cvijet. Cvijet sušimo na toplom i prozračnom mjestu i to brzo, dok korijen i list možemo sušiti i duže (korijen sušimo tako da ga nanižemo na konac i objesimo na toplom i prozračnom mjestu). Korijen i listove beremo prije cvatnje kao i iza cvatnje. Važno je napomenuti da cvjetove beremo za sunčanog vremena.

Oficijalna medicina rabi korijen jagorčevine kao izvrstan prirodan ekspektorant (sekretomotorički i sekretolični djelovanje te se primjenjuje kod bronhitisa, katara – sluzi dišnih puteva, kašlja, prehlade, te tegobama sa dišnim organima).

Zapadna medicina korijen jagorčevine naziva i korijenom za paralizu (Radix paralyseos) te korijenom za artritis (Radix arthritica).

Kemijski sastav

U svim organima jaglaca, u listovima, čaški cvjetova, a najviše u korijenu ima 5–10% trimetil –saponina, zatim sadrži fenol-glikozide, primaverosid (primaverin), malo eteričnog ulja, flavonoide, malo tanina, a u listovima vitamina C i provitamina A, dok u korijenu sadrži i dosta siliciumove kiseline. Od svih ovih sastojaka najvažniji je saponin, pa se korijenje jaglaca u vrijeme rata koristilo kao uspješna zamjena za skupu uvoznu drogu, kako smo već naveli.

 

Primjena u medicini

U znanstvenoj medicini korijenje jaglaca upotrebljava se, na osnovu sekretomotornog i sekretolitičkog djelovanja saponina, kao djelotvorni ekspektorans – sredstvo za iskašljavanje, kod bronhitisa, katara dišnih putova, kašlja i zagušenja, uslijed velike sluzi u plućima.

U narodnoj medicini koristi se jaglac mnogo šire: kod velikog kašlja, astme, glavobolje različitog porijekla, kod nesvjestice, za jačanje srca, drhtanja udova, jačanje želuca  (ali to nije dokazano). Poznati župnik Kneipp preporučuje čaj od cvjetova jaglaca kao dobro sredstvo protiv bolova od reumatizma i gihta. Čaj od cvjetova upotrebljava se i kod upala mokraćnih putova i nervnih smetnji (nesanice).

 

Upotreba

Najčešće se koristi korijen, od kojeg se priprema sirup. Uzme se 6 grama isjeckanog podanka i korjenčića jaglaca,  prokuha u 2 dcl vode zatim se procijedi i doda dvije žlice šećera i tako napravi sirup. Daje se svaka dva sata po jednu kašika ovog sirupa, kod kašlja bronhitisa i sličnih oboljenja, gdje je potrebno iskašljavanje.

Čaj od cvjetova jaglaca priprema se tako da se uzme jedna dobra žlica cvjetova i prelije s pola litra vrele vode, ostavi 15 minuta, a zatim procijedi. Pije se mlako jedna do dvije šalice dnevno ili po potrebi.

 

Čaj za pluća

Plodovi komorača – Foeniculi fructus - 5 g

Majčine dušice – Serpylli herba - 10 g

List podbjela –Farfarae folium - 20 g

Korijen bijelog sljeza – Althaeae radix -10 g

Korijen jaglaca – Primular radix - 10 g

Islandski lišaj – Lichen islandicus - 10 g

Slatki korijen – Glycyrrhizae radix - 5 g

List bokvice – Plantaginis folium - 20 g

Preslice – Equiseti herba - 10 g

Jedna žlica ove mješavine, prelije se s pola litra vrele vode, poslije 15 minuta se procijedi i pije toplo, dvije šolje  šalice dnevno.

Zdravlje - ljekovito bilje

 

 Foto: 1. UCM

 

 

Autor: UCM

Izvor: svijetokonas.net/svjetlorijeci.ba

 

Ljekovito bilje

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 353 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com