Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

ZDRAVLJE

LJEKOVITO BILJE
Liječi prehladu i kašalj
BAGREM (Akacija)

Ljekovito bilje - Bagrem

 

ZDRAVLJE | Ljekovito bilje

 

Bijeli, ružičasti ili purpurnih boja, bagrem (Robinia pseudoacacia) i mirisom i raskošnom krošnjom nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

 

Ovo listopadno drvo podrijetlom iz Amerike, u Europu je stiglo početkom 17. stoljeća. Donio ga je Jean Robin, vrtlar s francuskog dvora, po čijem imenu je i dobio naziv. U narodu je poznat i kao akacija, bijeli bagrem, kraljevo drvo, kapinka...

...

Cvjeta od travnja do kraja svibnja ili čak lipnja. Cvjetovi se formiraju u skupinama obrazujući viseće grozdove dužine i do 20 centimetara. Plod je u obliku spljoštene mahune tamnosmeđe boje, koje se mogu osušiti, konzervirati i upotrebljavati umjesto povrća. Kuhano sjemenje bagrema može, recimo, zamijeniti grah, a prženo kavu.

Bijeli mirišljavi cvjetovi izlučuju mnogo nektara, a ukusni su i svježi i prženi. Kod naroda koji poznaju vrijednosti ovog drveta, cvijet se bere neposredno prije otvaranja, a list dok je sasvim mlad. Narodna medicina preporučuje čaj od osušenih cvjetova, koji je istovremeno ukusan i ljekovit kod prehlada i kašlja.

S druge strane, u svježim mahunama i sjemenkama ima mnogo bjelančevina, ugljikohidrata i masnoće.

Međutim, stara kora je otrovna, zbog sastojka toksalbumina robina i ne smije se koristiti, dok se mlada skida u svibnju i rujnu i suši se na suncu ili na toplom zraku.

Cvjetovi sadrže oko 40 miligrama vitamina C, dva miligrama šećera, eterično ulje, smolu, tanin, sirinogin, ali i otrovne bjelančevine fasin, robin i benzoaldehid. Sjemenke se sastoje od 38 posto bjelančevina, 13 miligrama masnog ulja, vlakna i ugljikohidrata. Sadrže i vitamine A, B1, B2, B6, kao i minerale – magnezij, fosfor, željezo, cink, kalij, natrij i kalcij.

 

 

LIJEČI PREHLADU I KAŠALJ

Čaj protiv prehlada i kašlja, sprema se tako što se žličica suhih cvjetova bagrema prelije s dva decilitra kipuće vode. Poklopi se i ostavi da odstoji pola sata, a zatim se procijedi i pije jedna do tri šalice dnevno.

Cvjetovi sadrže oko 40 miligrama vitamina C, dva miligrama šećera, eterično ulje, smolu, tanin, sirinogin, ali i otrovne bjelančevine fašine, robin i benzoaldehid. Sjemenke se sastoje od 38 posto bjelančevina 0,13 miligrama masnog ulja, vlakna i ugljikohidrata. Sadrže i vitamine A, B1, B2, B6, kao i minerale – magnezij, fosfor, željezo, cink, kalij, natrij, kalcij.

Pripremljen kao čaj, bagrem suzbija reumatske bolove i zubobolju, a predstavlja i savršen antiseptik. Smanjuje povećano lučenje kiseline i pomaže kod migrene. Učinkovito djeluje kod gastritisa, žgaravice, čira na želucu i dvanaesniku.

Posebno mjesto je našao u homeopatiji. Po mišljenju ovih stručnjaka, odličan je u liječenju hiperaciditet, odnosno pojačane kiselosti želuca, kod žgaravice koja se javlja za vrijeme spavanja, migrene, kao i upale živca lica.

Zapadna narodna medicina koristi ga za liječenje antivirusnih oboljenja, grčeva, kožnih bolesti, tegoba pri varenju, čišćenja crijeva, smanjenje visoke temperature, za bolje lučenje mokraće …

 

 

IDEALAN MED OD BAGREMA ZA DJECU

Bagremov med je vrlo cijenjen u Europi. Čist je, tečan, lagan, idealan za djecu stariju od godinu dana. Najmlađima se preporuča, jer je blag i lagan, a kod odraslih jer djeluje protiv stresa, nervoze, nesanice … najprozirnija je od svih vrsta i jedan od najukusnijih. Njegova kristalizacija traje i do tri godine. Ukoliko dođe do šećerenja, postaje bijel, mutan, sitnozrnasti, zbog čega podsjeća na snijeg. Ako se kristalizira, teglu sa medom trebalo bi uroniti u toplu vodu i stvar je riješena.

 

 

TOKSIČNA KORA, LIST, SJEMENKE – Mjere opreza

Prilikom korištenja određenih dijelova bagrema trebalo bi biti oprezni. Zbog toksičnosti sastojaka robina, robitina, robinina, fazina, ne smiju se koristiti stara kora, zreo list i sirove sjemenke. Ukoliko se netko ogluši o preporuke može doći do pojave depresije, slabosti, širenja zjenica, povraćanja, krvave dijareje, slabog pulsa, hladnoće ruku i nogu, bljedila, pa čak i neke vrste šoka cjelokupnog organizma.

 

Zdravlje - ljekovito bilje

 

 Foto: 1. UCM

 

 

Autor: UCM

Izvor: zenstvena.com/abcportal.info/kakolijeciti.com

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Ljekovito bilje

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 296 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com