Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Zdravlje - ljekovito biljeZDRAVLJE

 

Ljekovito bilje - Ginko

 

Ginko je listopadno drvo koje pripada u skupinu golosjemenjača, te može narasti do trideset metara u visinu. Listovi se nalaze na dugačkim peteljkama, kožasti su i obično rascjepkani na više manjih dijelova. Kod ginka razlikujemo dva spola, s tim da samo ženska stabla razvijaju sjemenke sa žutim vanjskim dijelom.

 

Listovi ginka se najčešće sakupljaju tijekom kasnog ljeta, nakon čega se obično suše na zraku. Što se tiče nalazišta, ginko raste samonikli tek u pojedinim dijelovima Azije, dok se na ostalim kontinentima najčešće može naći po parkovima, drvoredima i botaničkim vrtovima. Često se uzgaja i kao ukrasno drvo.

Poznato svojsvto ginka je širenje krvnih žila, a posebno arterija koje leže dublje u tijelu. Time se općenito postiže bolja prokrvljenost tijela što koristi kod raznih poremećaja u krvotoku. Uz to, ginko međuostalom pospješuje i bolju prokrvljenost mozga što poboljšava sposobnost pamćenja, zbog čega se također često koristi. Ginko se može koristiti i za sprječavanje arteriosklerotičnih promjena na žilama. Ginko može pomoći i kod nesanice, pri čemu djeluje kao umirujuće sredstvo.

Ljekovito bilje - Ginko

 

Čaj od ginkgovog lišća priprema se vrlo jednostavno.

Nakon branja ili nabavljanja zelenog lišća (sredina srpnja/početak rujna) potrebno ga je osušiti i to u hladovini, na suhom i prozračnom mjestu (prirodan način) baš kao što se suši razno drugo ljekovito bilje za pripremanje čaja (npr. kamilica, list dunje, majčina dušica, ružmarin i ...). Dobar je i način kada se lišće osuši brzo, ostane zeleno sa svim potrebitim sastojcima (koliko kojih sastojaka ima može se ustanoviti samo kemijskom analizom). Nikad ne sušiti lišće na direktnom suncu. Kako biste testirali da li je list dovoljno suh to možete izvesti tako da ga ugrizete, a on mora biti krckav, ali i žilav.

Lišće možete (male količine) osušiti i u mikrovalnoj pečnici. Lišće stavite između dvije suhe krpe i sušite 60 sekundi na jačoj temperaturi. Ako se list trusi i hrskav je znaći da je dobro osušen i da nema vlage. Dobro je sušiti list u mikrovalnoj pečnici i na intervale po 15 sekundi. Kada su listovi osušeni, stavite ih u plastičnu vreću, i spremite ih na tamno mjesto - u tonirano staklo ili u frižider, a možete ga i vakumirati.

Doziranje: najbolji ginkov čaj može se načiniti na standardan način:

Na jednu litru kipuće vode stavite veći prstohvat ginkovog lista ili prstohvat lišća prelijete kipućom vodom. Ako je list jako velik možete ga razlomiti na nekoliko dijelova. Tako ostavimo desetak minuta da odstoji, i zatim procijedimo. Danas možete i kupiti ginkgov čaj u filter vrećicama sa kojima se postupa kao i sa bilo kojim drugim vrstama čajeva – odnosno prema uputstvu. Čaj je najbolje zasladiti medom, možete dodati limuna ili mlijeka.

Čaj od ginkgovog lista nema neki poseban okus i aromu – odnosno ima blago neugodnu. Bez šećera nije ugodan za piće, ali se prakticira kuhanje mješavine sa čajevima koji imaju ugodnu aromu (kao hibiscus, kamilica, menta, borovnica, šumsko voće i sl.).

Kada pijete čaj od ginka znajte da pijete ZDRAVLJE!!!

Zdravlje - ljekovito bilje

 

 

 

Autor: UCM

Izvori: plantsmedicinal.com, pijanitvor.com

 

Ljekovito bilje

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 308 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com