Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
ZDRAVLJE

Savjeti, prevencija...

Trenutno nije dostupno cjepivo niti specifični antivirusni lijek protiv zaraze virusom Zapadnog Nila
Komarci i groznica Zapadnog Nila
Groznica Zapadnog Nila
 

 

ZDRAVLJE

 

 

 

 

Komarci su mali dvokrilni kukci koji žive u svim područjima svijeta. Više od 3000 vrsta nastanjuje raznolika područja, od vrućih tropskih do hladnih sjevernih predjela.

 

U Hrvatskoj su do sada pronađene 52 vrste komaraca, na području grada Zagreba 31.

...

Zbog sve veće trgovine robama i uslugama u svijetu te globalizacije općenito, rasprostranjenost mnogih vrsta komaraca se mijenja. Posljednjih trinaest godina u Hrvatskoj je prisutan tigrasti komarac (Aedes albopictus), invazivna vrsta koja se brzo razmnožava i lako osvaja nova područja.

Za razliku od većine vrsta na našem području koje su najaktivnije u predvečer i ranojutarnje sate, tigrasti komarac bode tijekom cijelog dana. 

 

 

Razvoj komaraca

Komarci se razvijaju u vodi. Ovisno o vrsti, mogu se razvijati u čistim i onečišćenim vodama, različitim prirodnim staništima ili staništima koja su nastala utjecajem ljudi. U proljeće se najprije pojavljuju vrste koje se razvijaju u šumskim područjima i na poplavnim površinama. S dolaskom toplijih dana i uz prisutnost dovoljne količine vode u okolišu, postaju aktivna legla komaraca u naseljima. Stoga je broj komaraca oko nas posljedica prisutnih uvjeta potrebnih za njihov razvoj, prije svega količine vode i temperature. Na brojnost komaraca utječu i mjere koje se poduzimaju u njihovu suzbijanju.

Prirodna legla komaraca mogu postati: poplavne površine, kanali s vodom, lokve nastale nakon kiše, stajaćice bez prirodnih neprijatelja ličinki komaraca, voda u dupljama drveća, mirni dijelovi tekućica.

Umjetna legla komaraca su raznolika i brojna: otvorene posude s vodom u dvorištima i vrtovima (kante i bačve), različiti predmeti u dvorištu i u okolišu u kojima se nakuplja kišnica, gume na otvorenome, začepljeni slivnici i oluci, vaze na grobljima, nakupine vode na nepropusnim podlogama, odbačen krupni otpad, neodržavana jezerca i fontane i različite slične nakupine vode.

 

 

Suzbijanje komaraca

U zaštiti građana od komaraca na području grada Zagreba komarci se suzbijaju organiziranom provedbom Programa koji je prvenstveno usmjeren na suzbijanje ličinki u vodama stajaćicama. Suzbijanje letećih komaraca provodi se na ograničenim područjima na kojima je njihov broj značajno veći. Suzbijanje komaraca u Zagrebu provode pravne osobe koje su sklopile ugovor s Gradom Zagrebom za provedbu suzbijanja. 

Građani svojim svakodnevnim aktivnostima i ponašanjem mogu znatno utjecati na smanjenje broja komaraca u svojoj okolini.

Kako? 

 • ukloniti nepotrebne predmete i posude u kojima se nakuplja voda: kante, boce, igračke i druge posude;

 • redovito (svakih četiri do pet dana) prazniti ili zamijeniti vodu u posudama koje su u upotrebi i zadržavaju vodu;

 • spremnike za vodu u okućnicama i vrtovima zatvoriti poklopcem, gustom mrežom ili folijom;

 • tijekom ljeta u vaze za cvijeće na grobljima staviti pijesak ili zemlju, prirodno cvijeće zamijeniti umjetnim;

 • propisno odlagati krupni otpad;

 • održavati otvorene bazene, ukrasna jezerca i fontane;

 • održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje voda (krovni oluci, ulični slivnici, kanalizacija);

 • propisno držati gume u vulkanizerskim dvorištima; redovito uklanjati gume koje se ne koriste, prazniti vodu iz guma, gume prekriti nepropusnom folijom;

 • održavati septičke jame, držati ih propisno zatvorene;

 • održavati zelene površine i uređivati vrtove da se u njima što manje zadržavaju leteći komarci.

 • Najdjelotvorniji način borbe protiv komaraca je pronaći i ako je moguće ukloniti mjesta njihovog razvoja (legla).

 

 

Kako se zaštititi od uboda komaraca?

 • Koristiti sredstva koja odbijaju komarce (repelente) na bazi aktivne tvari DEET (20-50%) ili icaridin, pridržavajući se uputa za njihovo korištenje.

 • Pri boravku u područjima gdje je velik broj komaraca nositi odjeću svijetlih boja, duge rukave i duge hlače.

 • Zaštititi prozore i vrata mrežama za kukce i zavjesama, postaviti mreže iznad kreveta i dječjih kolica.

 

Prije putovanja u zemlje izvan Hrvatske (u kojima su komarci značajni kao prijenosnici bolesti) putnicima savjetujemo da posjete Centar za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i savjetuju se sa specijalistom epidemiologije o potrebnoj zaštiti.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Mali broj vrsta komaraca može prenositi bolesti, od kojih najveći javnozdravstveni značaj na području grada Zagreba do sada ima groznica (vrućica) Zapadnog Nila.

 

Groznica Zapadnog Nila

Groznica Zapadnog Nila je virusna bolest koja se sezonski pojavljuje (na području Europe sezonom se smatra vrijeme od lipnja do studenog). Bolest se prenosi ubodom zaraženog komarca, a vrsta komarca koja najčešće prenosi virus je Culex pipiens (razvija se posvuda u okolišu, u prirodnim leglima te u raznolikim posudama s vodom). Prirodni domaćin i najčešći rezervoar virusa Zapadnog Nila su različite vrste ptica, a ljudi, kopitari ili drugi sisavci su slučajni domaćini.

Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka. 

Period inkubacije bolesti (vrijeme od ulaska virusa u tijelo čovjeka do pojave prvih znakova bolesti) traje od dva do 14 dana i u najvećem broju slučajeva prolazi bez pojave jasnih simptoma i znakova bolesti.

U 10 do 20% slučajeva razvija se bolest sa simptomima nalik gripi uz neke od sljedećih simptoma: povišena temperaturu, umor i slabost, glavobolja, bolovi u leđima, mišićima i zglobovima, osip, povećani limfni čvorovi.

Kod vrlo malog postotka zaraženih ljudi (najčešće kod starijih osoba, osoba oboljelih od kroničnih bolesti, osoba s oslabljenim imunološkim sustavom, trudnica) razvija se bolest koja zahvaća središnji živčani sustav sa simptomima meningoencefalitisa (glavobolja, ukočeni vrat, dezorijentiranost, slabost mišića, tremor, oduzetost (paraliza), poremećaj svijesti) koja zahtijeva bolničko liječenje.

Trenutno nije dostupno cjepivo niti specifični antivirusni lijek protiv zaraze virusom Zapadnog Nila.

 

 

Foto: 1. Fb

zdravlje

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor:stampar.hr 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 215 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com