Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

ART

Predstavnik cjelokupnog europskog ekspresionizma ostvario je opus od 850 slika i više od 900 crteža i akvarela
30. ožujka 1853. - Rođen Vincent Villem van Gogh
 
Vincent Villem van Gogh

 

ART

 

 

Nizozemski slikar i grafičar Vincent Villem van Gogh rođen je 30. ožujka 1853. godine u Brabantu u Nizozemskoj. 

Predstavnik cjelokupnog europskog ekspresionizma ostvario je opus od 850 slika i više od 900 crteža i akvarela, danas razasutih po mnogim galerijama Europe i Amerike.

...

Jedan je od prvih umjetnika koji je deformirao prirodni oblik kako bi postigao što intezivniju izražajnost. U svakom se Van Goghovu autoportretu zrcali njegova životna drama. O sebi je jednom rekao: Slikarstvom želim izraziti svoj iskreni ljudski osjećaj, ne težim se svidjeti ovome ili onome.  

 

Vincent Villem van Gogh

 

Prvi su mu radovi plod želje da nakon kratkog studija teologije ode među rudare i postane njihov propovjednik. Tako nastaju male slike, gotovo sve u crnom, kao što su Tkalci  ili Ineterijeri, na kojima su svi likovi sumorni. 


Početkom 1886. godine slikar odlazi u Pariz gdje otkriva impresioniste MonetaSisleya i Pissaroa, no najviše na njega djeluje japanski višeslojni drvorez. Njegova se paleta radikalno mijenja. Primjenjuje čiste i otvorene boje, a oblike konturira tamnom bojom. U proljeće 1888. putuje na francuski jug, u Provansu, i zadržava se u Arlesu. Njegove su se boje zažarile, zasjale i zablistale kao da je u njima svjetlo Sunca. Tada nastaju i Suncokreti.

Van Gogh je slikao u prirodi, a njegov prijatelj Gauguin na temelju bilješki. Gauguin je stigao u Arles na poziv Van Gogha kako bi zajedno slikali u prirodi, ali brzo se pokazalo da između njih postoje neuklonjive suprotnosti, pa su se jedne noći i posvađali. Van Gogh je čak dohvatio nož želeći ubiti Gauguina, no ubrzo se osvijestio i kaznio sam sebe odrezavši si uho. 


U svibnju 1889. Van Gogh odlazi u bolnicu za duševne bolesti i tamo bez prestanka crta i slika (Zvjezdana noćČempresi). Izdržao je 14 mjeseci - 29. srpnja 1890. godine u polju kraj puta u okolici Pariza naslanja se na deblo koje je slikao, hvata revolver i ubija se.

 

Vincent Villem van Gogh

 

 

ART - Ljepote Hrvatske - UCM

 

 

 

 Foto: wikipedia.org

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 544 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com