Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
PRESS

Piše: Lorena Tulić

Izložba "Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda" povodom Dana Rudolfa Perešina
Veterani 'Mambe' i 'Baruni' sa mladim umjetnicima za Rudolfa
 
Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda
 

PRESS: piše Lorena Tulić 

 

 

 

Za ravnopravnost i prihvaćanje, poglede iz drugog kuta, rad s kojim osvješćuju i jačaju područja kulture našeg društva kao i sva druga - to je želja udruga „Crne Mambe“ i specijalne policije "Barun" iz Zlatara.

 

Udruga proizašlih iz Domovinskoga rata koje svoje zajedništvo i želju za sretnijim i prihvatljivijim životima mladih nastavljaju i nakon svih ovih godina. Nisu "alkoholičari i propalice koji žive na račun drugih". Nisu povlašteni. Oni su borci!

...

Iduća izložba „Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda“, u organizaciji spomenutih udruga, održat će se u dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici, gdje će se moći vidjeti mnoga slikarska i kiparska djela, fotografije te grafike umjetnika koji su prošli Domovinski rat, ali i mladih ljudi koji žele ostaviti svoj trag na hrvatskoj umjetničkoj sceni.

Otvaranje izložbe održat će se 10. svibnja u 18:45 sati, povodom Dana Rudolfa Perešina. 

U samim počecima Projekta bili su nešto siromašnijih sastava, no na idućoj izložbi sudjelovat će 32 umjetnika. Neki od njih predstavit će više svojih radova, a među njima ima već renomiranih imena u hrvatskom, ali i inozemnom društvu.

Svakom njihovom izložbom jačaju kapacitete, no ono vrijedno svake pohvale je sve veća uključenost mladih u projekt. Na izložbi u Oršiću sudjelovat će 23 mladih umjetnika i 9 branitelja: Damir Medvešek, Marin Marinić,  Vladimir Vrljić Ankin,  Marjan Zajec Ko-Ze,  Ante Brčić,  Antun Krešić,  Branko Marić,  Damir Facan-Grdiša  i Morgan Matijević, a biti će izložena i likovna djela Domagoja Gabrića koji je poginuo u Domovinskom ratu.

Paula Banić, Georgette Yvette Ponte, Branimir Brnin, Ana Divković, Katrina Lauš, Mateja Vukelić, Mirna Savić, Jelena Mavrić, Petar Ćujo, Adrian Marok, Tara Beata Racz, Ivan Nestić, Luka Krešimir Stipić, Mirko Marušić, Sara Zidarić, Ivan Rudan, Nikola Vudrag, Ana Penić, Alana Kajfež, Diana Zrnić i Marija Krajačić su mladi umjetnici koji će predstaviti svoje radove na izložbi u Oršiću. Prihvatili su poveznicu s braniteljskom populacijom u želji da razbiju predrasude o onima koji su prošli rat, ali da od njih i nešto nauče.

Preko 50 umjetničkih djela ovih umjetnika mogu se doći pogledati od 10. svibnja.

- sadržaj se nastavlja -

 

Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda

  

Nakon 28 godina Perešinov avion u Hrvatskoj

 

Rudolf Perešin

Avion MiG-21 oznake „26 112“ kojim je hrvatski pilot Rudolf Perešin u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt u utorak, 7. svibnja 2019., nakon 28 godina stigao je u Hrvatsku.

Njegovim dolaskom završena je prva faza procesa povratka aviona legendarnog hrvatskog pilota, a Perešinov avion obišli su zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović, posebni savjetnik ministra obrane, Božo Kožul, zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Michael Križanec te ostali predstavnici HRZ-a i Hrvatske vojske.

U projektu povratka MIG-a 21 Rudolfa Perešina iz Austrije u Hrvatsku sudjelovalo je 12 zrakoplovnih tehničara iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i 15 pripadnika Zapovjedništva za potporu, koji su bili angažirani u logističkom i tehničkom dijelu.

U toj prigodi, general Matanović, voditelj projekta povratka Perešinovog aviona u Hrvatsku, zahvalio je svima koji su sudjelovali u ovom, kako je kazao, značajnom povijesnom događaju za Hrvatsku vojsku i hrvatsku državu.

"Čast mi je što sam imao priliku voditi cijeli ovaj proces povratka Perešinovog aviona u Hrvatsku. Posebno hvala ministru obrane Damiru Krstičeviću, koji je uložio izniman trud da ovaj simbol pobjede u Domovinskom ratu vrati u Hrvatsku. Svi smo mi ponosni što je avion danas ovdje, a herojski čin našega pilota Perešina u povijesnim trenucima važnim za našu državu, pokazao je svijetu kakve ljude hrvatska vojska i hrvatska država ima", rekao je general Matanović.

Ovaj događaj, zaključuje Matanović, rezultat je izvrsnih odnosa Republike Hrvatske i Republike Austrije, odnosno hrvatske i austrijske Vlade.

 

Rudolf Perešin

 

Prisjećajući se lika i djela Rudolfa Perešina kojeg brigadir Križanec smatra zaslužnim za razvoj Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, istaknuo je kako je transport aviona obavljen u rekordnom roku te kako su hrvatski zrakoplovni tehničari koji su sudjelovali na zadatku, svojim znanjem i vještinama oduševili austrijske kolege.

"Operacija je planirana i provedena u svega pet dana, 20 sati efektivnog rata – i avion je tu. Spoj mladosti iskustva, puno volje i ono što je vezivno tkivo svih nas zrakoplovaca koji smo to radili i pripadnika Zapovjedništva za potporu koji su avion prevezli - bila je motivacija. Znamo tko je Rudi i što on znači Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, znamo što on znači Oružanim snagama, znamo što znači građanima RH. Bez njega i bez njegovog čina mnogi od nas ne  bi ni bili u zrakoplovstvu jer nas je on sve motivirao da idemo i krenemo. I evo nas ovdje smo. Rudi nas sve povezuje", zaključuje Križanec.

Desetnik Željko Janječić, jedan od dvanaestorice zrakoplovnih tehničara koji su sudjelovali u transportu aviona Rudolfa Perešina iz Austrije u Hrvatsku, prisjetio se poznanstva s Perešinom i priznao kako ga emocije nisu napušta tijekom cijelog ovog procesa.

"Emocije su prisutne zaista u velikoj mjeri. Kada nam je zadaća dodijeljena, nismo pitali kako će to izgledati i koliko će trajati. Posebna mi je čast jer sam poznavao pilota Perešina. Bio je čovjek, ljudina. Kada je Rudi preletio u Austriju, netom prije toga sam radio na remontu ovog aviona. Posebno sam ponosan i hvala mu na tom herojskom činu".

Zrakoplovni tehničar, skupnik Tomislav Kozjak priznao je kako mu je velika čast sudjelovati u ovakvom značajnom i povijesnom događaju. "Ovo je zaista povijest u kojoj mi je bila iznimna čast sudjelovati. Avion se konačno vratio u Republiku Hrvatsku. Koliko god smo bili umorni, bili smo sto posto spremni za rad jer se ovako nešto događa samo jednom u životu", ispričao je Kozjak.

Povodom povratka Perešinovog aviona MiG-21 u Hrvatsku, Ljerka Perešin, supruga junaka Domovinskog rata, Rudolfa Perešina u ime cijele obitelji uputila je zahvalu predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću što se avion njezinog supruga, nakon 28 godina vratio u domovinu. "Rudolfe, mirno snivaj, a ja ću svima pričati priču o cijelome tvome životu dokle god živim. To naravno, ne mogu ostvariti sama, ali zato imam ljude pored sebe koji mi u tome pomažu", rekla je Ljerka Perešin.

Planirano je da će avion heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina  biti smješten u 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, nakon čega će biti izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju.



Ministarstvo obrane Republike Hrvatske poziva sve zainteresirane građane u nedjelju, 12. svibnja da razgledaju avion heroja Domovinskog rata, Rudolfa Perešina koji će biti izložen ispred Ministarstva obrane Republike Hrvatske u Zagrebu, a  povodom obilježavanja 24. obljetnice Perešinove smrti i održavanja XXII. Susreta za Rudija u Gornjoj Stubici.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Video novinar - Lorena Foto: DPCM / wikipedia.org / MORH / J. Kopi

 

 

 

 Autor: Lorena Tulić

Izvor: Udruga 'Crne Mambe' / MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

Lorena Tulić

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 267 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com