Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
 
PRESS

 PRENOSIMO

Avion Canadair poletio prema Turskoj

Republika Hrvatska pruža pomoć Turskoj u gašenju požara

 
Požar u Turskoj

 

PRESS

 

 

Slijedom razgovora s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem o pružanju pomoći Turskoj zbog katastrofalnih požara, ministar obrane Mario Banožić donio je u nedjelju, 1. kolovoza 2021., temeljem zamolbe Turske, Naredbu o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Turskoj.

 

Za pružanje pomoći u gašenju požara u Turskoj odobrava se korištenje jednog aviona Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s dvije posade koje čine šest pripadnika Oružanih snaga RH i četiri zrakoplovna tehničara. Avion Canadair CL-415 upravo je poletio prema Turskoj.

...

Podsjećamo, člankom 56. stavkom 6. Zakona o obrani propisana je ovlast Vlade da, uz suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske, godišnjom odlukom odobri prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite.

Vlada je na sjednici 25. ožujka 2021. donijela Odluku o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. godini. Navedenom Odlukom odobrava se prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. godini. Za izvršenje zadaća odobrava se korištenje zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Mandat i nacionalna ograničenja i izuzeća o uporabi Oružanih snaga RH definira naredbom ministar obrane.

“Pružanje humanitarne pomoći u inozemstvu jedna je od zadaća Hrvatske vojske, a temeljem Odluke Vlade o prelasku granice Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. godini se ubrzava postupanje u situacijama koje zahtijevaju promptno djelovanje te je Hrvatska vojska u kratkom vremenu spremna za angažman za pružanje pomoći u gašenju požara u inozemstvu”, rekao je ministar Banožić te poručio kako je o svojoj Naredbi izvijestio ministra vanjskih i europskih poslova, Predsjednika Republike Hrvatske i Vladu Republike Hrvatske.

Ministar je također pojasnio kako ova Odluka definira način odobravanja korištenja zrakoplova Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva te određivanja mandata i moguća nacionalna ograničenja i izuzeća u uporabi snaga.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

  

 

 

Foto: MORH/ J. Kopi

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

Prenosimo

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 392 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com