Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS
Humanitarnost

Sagradimo montažnu kućicu prilagođenu nepokretnoj osobi

 
Marko Tić Tadić
 

 

PRESS

 

 

U subotu 19.6.2021. u 9 sati na igralištu OŠ Josipa Zorića u Dugom Selu održat će se 7. humanitarni turnir u znak sjećanja na Bad blue boysa iz Dugog Sela Marka Tadića koji je mlad napustio svoje bližnje.

 

Tako je krenulo. Njegovi su dečki odlučili organizirati turnir i prihodom pomoći Markovom djetetu nakon njegove smrti. Idućih su godina prikupljali sredstva za Centar za rehabilitaciju Stančić, Crveni križ, obitelj Vinković koja je zbog požara izgubila svoj dom i za vukovarski vodotoranj.  

...

Ove godine, u suradnji s Udrugom „Crne Mambe“ odlučili su pomoći Ivi Radeljević iz Lekenika. Prikupljenim sredstvima žele Ivi izraditi montažnu kućicu prilagođenu nepokretnoj osobi:

„Budući da sam u kolicima, potrebno mi je da nema stepenica ili da ima rampa, da bude ravno, da vrata budu široka i da prostor bude prostran da mogu proći s kolicima što je osobito važno budući da nas je trenutno dvoje u kolicima, te kupaonica prilagođena potrebama osoba s invaliditetom. Općenito potreban mi je prilagođen prostor, kako bih u električnim kolicima mogla biti samostalnija i tako olakšati život ukućanima i sebi.“ – pojasnila je Iva.

 

Potres koji je krajem 2020. godine pogodio Banovinu, Iva smatra najgorim trenutkom u životu zbog kojeg se i dalje boji ostati sama. U  potpunosti nepokretna, slušala je svoju omiljenu radijsku emisiju, a u drugom je trenutku bila zasuta prašinom i žbukom. Roditelji su je izvukli na dvorište, no vrijeme nakon toga morali su provoditi u ljetnoj kuhinji. Njihova je kuća dobila  tri žute naljepnice, ulaz na vlastitu odgovornost i privremeno je neupotrebljiva, trebat će puno popravaka, a možda i rušenje budući da je potres pomaknuo cijelu kuću i odvojio zidove.

Iva živi sa svojim umirovljenim roditeljima, 95 godina starom bakom koja je nepokretna i ima demenciju, stoga treba stalnu brigu i njegu, te sestrom i šogorom. Mjesec dana nakon potresa njih je šestero živjelo u prostoriji od 20-ak kvadrata bez tople vode, od čega dvije osobe u kolicima. Takvo stanje je bilo neizvjesno i neizdrživo. Morali su otići.

„Cerebralna paraliza moja je životna suputnica, razlog zbog kojeg često moram dokazivati da vrijedim i razbijati predrasude o osobama s invaliditetom, ali sve je dobro dok ja imam nju, a ne ona mene, iako nije lako niti jednostavno.“ – odgovorila je Iva na pitanje o svojoj invalidnosti.

 

Sa svojih 35 godina i cerebralnom paralizom, Iva je završila srednju upravnu školu, trenutno studira odnose s javnošću, članica je makedonskog kulturnog društva ohridski biser Zagreb gdje uči makedonski jezik i dio je dramske sekcije. Kažu da je nadarena za jezike jer osim makedonskog, govori engleski, španjolski i talijanski jezik.

Iva osim što je velika ljubiteljica životinja, kaže da obožava čitati knjige: „Imam blog posvećen njima, te čitam na hrvatskom, engleskom i makedonskom što blog čini različitim od drugih. Osim toga obožavam glazbu. Kod mene u svakom trenutku nešto svira. Obožavam i koncerte koji su posebno iskustvo i ispunjavaju me energijom i radošću.“

 

S dečkima iz Dugog Sela Iva se upoznala preko bratića, te se veseli turniru; „Dečki su super dragi i simpatični, jako sam im zahvalna jer nam žele pomoći i sretna zbog novog prijateljstva.“

 

Želite li i vi pomoći Ivi, to možete učiniti prijavom ekipe na turnir do 17.6.2021. godine

ili

uplatom donacije na:

 

Broj računa: HR8123600001101821233

Naziv primatelja: Udruga „Crne Mambe“

Adresa: B.A. Kažotića 4, 10370 Dugo Selo

Opis plaćanja: Donacija za Ivu

Autor: Lorena Tulić

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 292 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com