Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
 
PRESS

 PRENOSIMO

Financijska disciplina popušta?

Čak 40 stranaka nije dostavilo financijski izvještaj

 
Sabor

 

PRESS

 

 

Četvrtina od 160 aktivnih političkih stranaka, njih 40, nije ispunila zakonsku obvezu i dostavila Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) godišnji financijski izvještaj za prošlu godinu koji pokazuje koliki su im bili prihodi i rashodi, koliko su donacija dobili, kakvi su im planovi za ovu godinu.

Od 160 aktivnih stranaka, godišnje financijske izvještaje dostavilo je njih 120, odgovorilo je Hini Državno izborno povjerenstvo kojemu su politički subjekti, a uz stranke to su i nezavisni saborski zastupnici i nezavisni lokalni vijećnici morali svoje izvještaje 'papirnato' dostaviti do 1. ožujka.

...

Istu obvezu imali su i prema Državnom uredu za reviziju, a uz to, svoje su izvještaje morali i objaviti na vlastitim, odnosno u slučaju nezavisnih lokalnih vijećnika, iznimno na mrežnim stranicama lokalne jedinice u kojoj djeluju.

Objava izvješća prilika je da i šira javnost vidi kolikim su sredstvima i iz kojih izvora politički subjekti raspolagali, tko su im bili glavni donatori.
Financijska disciplina popušta?

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Podaci o političkim strankama upućuju da je njihova financijska disciplina popustila u odnosu na godinu prije kada je izvještaje za 2017. DIP-u dostavilo 129 od 160 aktivnih stranaka, devet više nego ove.

DIP ne navodi koje stranke ove godine nisu ispunile obvezu, napominje da se radi o preliminarnim podacima, no podsjeća da zakon za zaboravne predviđa kazne: administrativne, kroz obustavu sredstava za redovito financiranje, bilo iz državnog ili lokalnih proračuna, te prekršajne. Politička stranka može za zaborav dobiti kaznu od 50 tisuća do čak 500 tisuća kuna.

Za isti prekršaj nezavisnim saborskim zastupnicima i nezavisnim lokalnim vijećnicima zapriječene su kazne od 30 tisuća do 50 tisuća kuna. No, nezavisni saborski zastupnici poštovali su zakon i DIP-u dostavili izvještaj, isto su postupili i godinu prije.

To, međutim, nije slučaj s nezavisnim lokalnim vijećnicima, od 1184 njih 31 nije dostavio izvještaj za 2018. Ipak, ohrabruje da se u odnosu na godinu prije vidi pomak. Naime, od 1179 vijećnika obvezu za 2017. nije ispunilo njih 60.

 


 Foto: 1.  Radio Student

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Hina

 

Prenosimo

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 191 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com