Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

NATO

Iskrcavanjem snaga započinje druga faza vježbe na kojoj će se obučavati međunarodna bojna u čijem sastavu je 14 nacija
Iskrcavanje kosovskih i albanskih snaga s brodova HRM-a
HRM
 
 

PRESS

 

 

 

Na međunarodnoj vojnoj vježbi Imediate Response 19, koja se održava na teritoriju Republike Hrvatske, u ponedjeljak, 20. svibnja 2019., u luci Gaženica u Zadru s dva desantna broda minopolagača Hrvatske ratne mornarice, "Krka" i "Cetina", iskrcali su se pripadnici oružanih snaga Republike Albanije i Kosovskih snaga sigurnosti.

 

Radi se o 63 pripadnika oružanih snaga Albanije i 45 pripadnika Sigurnosnih snaga Kosova te 23 vozila. Ovo je prvi puta da su se brodovima Hrvatske ratne mornarice prevozile snage s mjestom ukrcaja u luci druge savezničke države, konkretno u luci Drač u Republici Albaniji. 

...

Nakon iskrcaja, zapovjednik DBM82 "Krka" poručnik bojnog broda Davor Alujević istaknuo je kako je put prošao sukladno planiranim aktivnostima i bez ikakvih problema.

Zapovjednik albanskog kontingenta bojnik Ilir Fjolla rekao je kako je ovo prvi put da su pripadnici albanskim oružanih snaga putovali s Hrvatskom ratnom mornaricom: "Ovo je dobra prilika da naši pripadnici izmijene iskustva u multinacionalnom okruženju".

Zapovjednik kosovskog kontingenta bojnik Avni Kiqina takodjer je naglasio važnost sudjelovanja u vježbi Imediate Response:"Kao mladoj vojsci izrazito nam je važno sudjelovanje u ovoj vježbi kako bismo provjerili našu interoperabilnost s partnerskim zemljama i članicama NATO saveza".

 

Zadar

 

Nakon iskrcavanja snage su cestovnim putem krenule prema vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja. Iskrcavanjem snaga započinje druga faza vježbe na kojoj će se obučavati međunarodna bojna u čijem sastavu je 14 nacija.

Vježba Immediate Response 19 se, uz vojni poligon "Eugen Kvaternik" kod Slunja, provodi i u vojarni "Josip Jović u Udbini te na području Slovenije i Mađarske, a traje od  od 10. svibnja do 6. lipnja 2019. U vježbi sudjeluje 1600 pripadnika oružanih snaga Republike Hrvatske, Slovenije, Mađarske, SAD-a, Albanije, Crne Gore, Kosova, Poljske, Francuske, Ujedinjene Kraljevine, Litve, Sjeverne Makedonije, BIH, Italije i Njemačke. Vježbu planira i usmjerava Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (USEUCOM) s težištem na uvježbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative.

Hrvatska vojska sudjeluje u vježbi Immediate Response u sastavu multinacionalne bojne s mehaniziranom satnijom PATRIA, zapovjednom satnijom, satnijom za potporu i vodom vojne policije.

 

Zadar

 

Zadar

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

Foto: HV/ V. Jovanovac

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 224 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com