Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
DUHOVNOST

Pokazali su da svaki čovjek, u suradnji s Božjom milošću, može i treba odražavati živoga Krista u svijet

Spomendan (26.3.): Sveti Montan i Maksima, srijemski mučenici
 
Montan i Maksima
 

 

DUHOVNI  KUTAK

 

 

 

 

Crkva osobito cijeni to što su svoju sakrementalnu bračnu vezu, utemeljenu na ljubavi Krista i Crkve, posvetili vjernošću do mučeništva. Time su pokazali da svaki čovjek, u suradnji s Božjom milošću, može i treba odražavati živoga Krista u svijet.

 

Sveti Montan i Maksima su srijemski mučenici. Za vrijeme Dioklecijanova progona kršćana 304. godine sklonio se u Sirmium (Srijemsku Mitrovicu) svećenik Montan sa svojom ženom Maksimom. Jedno su vrijeme bili nepoznati, ali je netko zamijetio njihovo ponašanje pa su bili prijavljeni da su kršćani te su uhićeni. Mučeništvo su podnijeli zajedno, a s njima Kvadrat, Teodozije, Emanuel i još 40 neimenovanih kršćana. Bili su bačeni u rijeku Savu.

...

Danas se sjećamo svetih Montana i Maksime i ostalih srijemskih mučenika. Ovaj se bračni par pred Dioklecijanovim progonstvom 304. godine sklonio u Srijem. Premda su tamo bili nepoznati, netko ih je prijavio, pa su i Montan i Maksima, zajedno s četrdeset drugih kršćana, mučeni i bačeni u Savu. Ne znamo više podataka o tome događaju, ali ga se sjećamo u vjeri, jer je krv mučenika sjeme iz kojeg izrasta nova snaga za svjedočko življenje Evanđelja. Oni nam govore da nismo od jučer, a niti samo za sutra, već da nam je prošlost duga i slavna, a da nam se budućnost slijeva u vječnost.

Sveti Ludiger, kojeg Crkva također danas slavi, bio je suvremenik cara Karla Velikog. Rodio se 742. godine, a umro je na današnji dan 809. godine u Billerbecku u današnjoj Nizozemskoj. Ludiger je pisao o dvojici svojih duhovnih učitelja, čime je ostavio trajan spomen o svojoj duši i osobi. Njegova je obitelj pomagala misionare, pa se i sam spremao za to uzvišeno djelo, u čemu su mu pomagali veliki učitelji toga vremena. Za svećenika je zaređen 777. godine, a potom je djelovao kao misionar.

U Rimu se susreo s papom Hadrijanom Prvim, a potom je otišao u čuvenu benediktinsku opatiju Monte Cassino, gdje je proučavao taj starodrevni red. Tamo ga je susreo Karlo Veliki i zamolio da se vrati na sjever nastaviti misijsko djelo. Sveti Ludiger potom je djelovao u Muensteru, a uskoro je postao i prvi biskup toga grada. Odmah nakon smrti vjernici su ga počeli štovati kao sveca, a blagdan mu se na današnji dan slavi u brojnim biskupijama.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

Foto: 1. hkm.hr

 

Priredio: Mario Mehaković
Izvor: sveci.net/hkm.hr
 
 

 
 
 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 312 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com