Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
DUHOVNOST

Sretan Vam Dan svetog Nikole!

Sveti Nikola, svetac čijem se danu posebno vesele djeca
 
Sveti Nikola
 

 

DUHOVNI  KUTAK

 

 

Ima jedan svetac čijem se danu posebno vesele djeca i mladi. Na njegov je dan zasigurno najveći broj čistih cipela na svijetu, slavimo ga početkom prosinca, a riječ je o blagdanu Svetog Nikole.


U ovome Vam tekstu otkrivamo tko je zapravo taj svetac, čiji je on zaštitnik i zašto mu se svi toliko veselimo.

...

Sveti Nikola poznat je kao svetac čiji se dan slavi 6. prosinca, na dan kad je umro u 4. stoljeću. Iako je umro u Turskoj, njegovi se ostaci čuvaju u Italiji. Zaštitnik je pomoraca, ali i djece, a na njegov se dan slavi i dan grada Varaždina. Bio je svećenik, širio je vjeru i činio dobra po svijetu.

 

 

Uz njega se veže i jedna priča koja se zadržala do današnjih dana

Priča govori o ocu koji je imao tri kćeri, ali ne i dovoljno novaca da ih uda pa mu nije preostalo drugo, nego da pokuša prodati njihovu ljepotu. Kako bi ga spriječio u tome, Nikola je noću ostavljao zlatnike sve dok i posljednja kćer nije imala dovoljno za miraz, sve kako bi djevojke živjele dostojan život. Upravo radi ove priče vjeruje se da u noći s 5. na 6. prosinac Nikola dolazi i na naše prozore, i u čizmicama ili visećim čarapama ostavlja darove ako smo bilo dobri i zaslužili ih.

Kasnije se razvila priča da uz Svetog Nikolu ide i zločesti stvor koji donosi šibe onima koji nisu bili sasvim dobri.

 

 

Darivanje

Na dan Svetog Nikole nije stvar u veličini poklona i količini, već je stvar u tome što djeca zaista tih dana nastoje biti posebno dobra. Veselje koje se može vidjeti u njihovim očima pri čišćenju čizmica i sreća na njihovim licima kad ugledaju slatkiš ili naranču, zaista se ne mogu mjeriti s potrošenim novcem. Brojni mališani noću jedva da mogu spavati, sve radi iščekivanja dolaska ovog velikog sveca. Čokolada nikada nije slađa, naranča nikad nije sočnija, a šiba nikada ljepša i zlatnija nego baš na taj dan, 6. prosinca kad Nikole i Nikoline slave svoj imendan.

 

 

Crkveni običaji

Osim pomoraca i djece, Sveti je Nikola zaštitnik i putnika i studenata, a diljem zemlje postoje i brojne crkve napravljene baš njemu u čast. Zagreb, Metković, Varaždin, Čakovec i Koprivnica samo su neki od gradova u kojima se nalaze župne crkve Svetog Nikole, a jedna od crkvi posvećena ovom svecu, a koju svakako valja spomenuti je i crkvica Svetog Nikole u Ninu kraj Zadra.

Ona se nalazi na malom brežuljku, sagrađena je negdje krajem 11. stoljeća, odnosno početkom 12. stoljeća, a poznata je po tome što su ju nakon krunidbe obavezno posjećivali kraljevi. Danas je važna iz više razloga, kako radi arhitekture, tako i radi povijesti.

 

Sretan Vam Dan svetog Nikole!

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Foto: 1. wikipedia.org

 

Priredio: Mario Mehaković
Izvor: wish.hr
 
 

 
 
 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 413 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com