Open menu

Korisnička ocjena: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Srpskoj vojsci trebao je barem jedan ratni uspjeh, te su silno navalili na Škabrnju (22.3.1993.)
Kameleon - pad Škabrnje
 

Kameleon - pad Škabrnje

 

 

Sjećanje na Škabrnju vežemo uz neljudski zločin postrojbi JNA i pobunjenih Srba koji su u studenom 1991. usmrtili 55 Škabrnjana, uglavnom civila. Manje je poznato da je Škabrnja ponovo bilo područje velikih ljudskih stradanja tijekom i poslije operacije Maslenica. Konačno 22. ožujka 1993. Škabrnju su iznova osvojili Srbi.

 

Nakon oslobađanja, Škabrnju su krajem siječnja 1993. godine preuzeli pripadnici IX Bojne HOS-a Rafael Vitez Boban 114. brigade koji su ju unatoč okruženju držali 43 dana. Strateški gledano, držanje Škabrnje nije imalo važnosti, a jamčilo je ljudske gubitke. Ipak, zbog simbolike ratnih stradanja iz '91., hrvatska je strana željela imati Škabrnju u svojim rukama.

...

Iako strateški nevažna i za Srbe, i njima je postala važan cilj. Nakon što nisu povratili ključne ciljeve, Kašić, a potom i Novigrad, srpskoj vojsci trebao je barem jedan ratni uspjeh, te su silno navalili na Škabrnju.

 

U tim borbama pripadnici IX. bojne HOS-a nanijeli su im velike gubitke. Uz domaće pobunjenike, Škabrnju su napadali dobrovoljci raznih postrojbi s prostora bivše Jugoslavije, ali i elitni borci Arkanovih Crvenih beretki, te Alfi, kapetana Dragana Vasiljkovića.

Konačnu operaciju združenih postrojbi vodio je osobno Vasiljković koji je mudro pričekao izvlačenje premorenih HOS-ovaca. Srbi su presjekli žice na miniranom području, uvukli se u Škabrnju i usmrtili četiri pripadnika 7. domobranske pukovnije. Teške borbe za Škabrnju potrajale su četiri dana. U njima je poginulo još šest pripadnika Zračne baze Zemunik, ranjeno je više od 30 hrvatskih vojnika, a četvorica su zarobljena te je hrvatska strana obustavila daljnje pokušaje da povrati Škabrnju.

Vasiljković je potom organizirao pobjedničku tiskovnu konferenciju na kojoj je priznao visoke gubitke srpske strane u operaciji koju je nazvao Kameleon. Uz predočenje zaplijenjenog naoružanja i opreme, Vasiljković je neskromno najavio: U svakom slučaju, računamo na povratak privremeno okupirane Maslenice… pa makar je morao zauzeti preko Zagreba.

 

Ipak, do operacije Oluja, Škabrnja je bila jedino važno mjesto u zadarskom zaleđu kojega su Srbi osvojili nakon operacije Maslenica.

 

Oluja

 Foto: znet.hr

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 376 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com